Otvoren 51. Festival dalmatinskih klapa u Omišu

0

U ugodnom ambijentu podno legendarne omiške stine na trgu Sv. Mihovila u Omišu po 51. put svečano je otvoren Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Festivalsku zastavu podigao je čovjek koji se čak 36 puta penjao na omišku pozornicu, dugogodišnji pjevač klape Filip Dević, Branko Tomić. Gradonačelniku grada Omiša Ivi Tomasoviću pripala je čast da svečano otvori 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Novo vodstvo Festivala trudi se čvršće vezati klapsku pjesmu koncima tradicije. Povratak u iskonsku luku započet prošle godine nastavlja se i na 51. Festivalu. U duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju ove je godine ukinuta Večer popularnih obrada, a Festival u svoj program vraća Večer izvornih napjeva. Istoimena večer već se održavala u razdoblju od 2001. do 2006. godine. Nanovo utemeljena večer ima neke novine. Obzirom da će se dio tih novina prvi put dogoditi na omiškoj pozornici u ovoj godini ona ima svojevrsni eksperimentalni karakter, a uspjeh i prihvaćanje od strane klapa i javnosti odrediti će njenu budućnost.

Želja Festivala je potaknuti klape da šire svoj opus pjesama, a ne da se cijelu godinu, kako je čest slučaj, usredotoče na dvije-tri vježbajući ih do savršenstva, a time zapravo gubeći na onoj spontanosti koja je nekada krasila izvođače. Već je duži niz godina zamjetna težnja klapa da u svrhu što boljeg dojma pred stručnim sudom pjevaju napjeve i skladbe sa sve složenijim obradama. Na taj način zanemaruje se veliki broj jednostavnih, ali tako lijepih tradicijskih napjeva koji se niz godina uopće ne izvode. Klapski voditelji, posebice mlađi, često ni ne znaju za takve napjeve ili ih namjerno izbjegavaju misleći da ako ih njihove klape budu izvodile neće ostaviti dovoljno upečatljiv dojam pred stručnim sudom. Takav trend upravo je u suprotnosti s jednostavnim načinom pjevanja koji su baštinili naši prethodnici.

Zanimljivosti u pravilima Večeri izvornih napjeva su da u ovoj večeri mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape; potom da klape moraju brojiti od četiri do šest članova, da klape pjevaju na jednom ili dva mikrofona koje se nalaze na istom stalku te da klape pjevaju isključivo a cappella tradicijske napjeve s unaprijed zadanog popisa od 50 napjeva.

Svakako treba odati priznanje svim klapama koje su imale hrabrosti odvažiti se nastupiti u ovako malim sastavima i pjevati na samo jedan mikrofon, a ovakav nastup nimalo nije umanjio snagu i veličinu klapske pjesme.

Iako je ova večer bila svojevrsni eksperiment zbog brojnih novina, prema reakcijama klapa i publike možemo reći da je ovaj eksperiment apsolutno uspio, poručili su organizatori.

Nastupilo je deset klapa, sedam muških (Cima Šibenik, Težaci Paljuv, Oneum Omiš, Korda Lumbarda, Sv. Luka Otok, Stine Zagreb i Reful Split), dvije mješovite (Koporan Poličnik i Basca Baška Voda) i jedna ženska (Stridone iz Štrigove). Najviše simpatija publike osvojila je muška klapa Korda iz Lumbarde, kojoj je i pripala Rozeta Sv. Petra.

U pauzi natjecanja predstavila se dječja klapa Tiha Luka iz Neuma, dok je klapa Šufit iz Splita nažalost u posljednji trenutak morala otkazati svoj nastup.

U subotu, 01. srpnja 2017. u 21:00 h u programu Festivala održava se Autorska večer Živka Ključe, a u nedjelju, 02. srpnja 2017. Večer novih skladbi.