Otvorene Sportske igre mladih

0

U Prelogu su pred 2500 ljudi u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića svečano otvorene Sportske igre mladih, manifestacija koja se održava od 1996.

Sportske igre mladih i grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fair, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom, istaknuo je premijer Plenković.

Baklju kojom se plamen Sportskih igara pronosi po cijeloj Hrvatskoj nosili su proslavljeni hrvatski atletičar Branko Zorko, biciklist Stjepan Hunjak i powerlifter Martin Slaviček, u pratnji djece iz rukometnog kluba Prelog i nogometnog kluba Mladost Komet Prelog.

Nakon profesionalne karijere ostao sam aktivan kao sportski djelatnik. Smatram da je izrazito važno da djecu što više uključujemo u sport, ne moraju biti na vrhunskoj razini, već da im damo mogućnost odabira kojim sportom i koliko će se njime baviti. Naša je dužnost da im omogućimo najbolje uvjete kako bi onda mogli doći do vrhunskih rezultata, poručio je dugogodišnji ambasador Igara Branko Zorko, koji aktivno sudjeluje u poticanju djece na sport i zdrav život.

Nakon paljenja plamena, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predao je baklju izaslanici gradonačelnice grada Mali Lošinj Martini Lipovac jer će taj grad slijedeći ugostiti Sportske igre mladih.

Na svečanosti su nastupile mažoretkinje grada Preloga, a svim uzvanicima obratila se i mala tenisačica Tamara Balent i istaknula svoj doživljaj Igara.

Htjela bih zahvaliti Sportskim igrama i gradonačelniku gospodinu Kolareku što su nam dali čast da je svečano otvorenje danas u našem malom gradu. Mi jako volimo sport, a Igre su najbolji način da kroz druženje i natjecanje provodimo slobodno vrijeme. Svi se natječemo jer se želimo plasirati i na završnicu u Splitu i družiti s našim vršnjacima iz cijele Hrvatske. Mislim da su Igre zakon i zato dođite nam opet slijedeće godine, voli vas sve Tamara.

Mnogobrojnim okupljenima građanima Preloga i cijele Međimurske županije obratili se se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek. Svečano otvorenje je svojim dolaskom uveličao i ministar turizma Gari Cappelli.

Svečanosti su još nazočili i predsjednica Sportskih igara mladih Srbije Ivana Jovanović, izvršni direktor Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine Mirza Bašinac, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Preloga Dejan Naranđa, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Biserka Bucković, te mnogobrojni drugi uzvanici.

Voditeljski dvojac Doris Pinčić Rogoznica i Robert Kurbaša, i sami mladi roditelji, spremno su se odazvali na podršku Igrama i družili se s mnogobrojnim malim obožavateljima.

Nakon ceremonije otvorenja uslijedio je sportski dio dana koji je uključivao utrku vrtića na na 40 m, natjecanje u graničaru, utrku na 60 metara, Kinder turnir u uličnoj košarci i turnir u odbojci na pijesku.

U utrci na 30 metara izazov na natjecanje spremno su prihvatili i Janica Kostelić, Gari Cappelli i Zdravko Marić, tijekom kojeg je Janica stazu otrčala u svom prepoznatljivom slalom stilu i time dala prednost protivnicima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković okušao se u košarci i pokazao svoje sportsko umijeće pred malim sportašima koji su se pripremali za sudjelovanje u Kinder turniru u košarci.

Djeca su se borila za plasmane na državnim završnicama koje će se održati u srpnju u Umagu (za sportove graničar i utrci na 60 m) i kolovozu u Splitu za ostale sportove.