Otvoreno 63. Splitsko ljeto

0
Foto: CROPIX/Vladimir Dugandzic

Kazališni festival 63. Splitsko ljeto svečano je otvoren u petak navečer na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Split premijernom izvedbom opere “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića,  a njegova pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako se ta kulturna manifestacija treba i snažnije međunarodno pozicionirati.

Otvarajući Festival predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako su glazbeni i umjetnički potencijali Dalmacije i Splita upisani u antologiju nacionalne umjetnosti.

Predsjednica smatra kako Splitsko ljeto treba vratiti na razinu smotre nacionalnoga stvaralaštva, ali i snažnije uključiti u međunarodne krugove, te je istaknula da možemo biti ponosni što Split spaja tradiciju i suvremenost.

Večerašnje gotovo istodobno otvaranje Splitskoga ljeta i Ultre (festivala elektroničke glazbe) svjedoči upravo o raznovrsnosti urbanoga Splita, rekla je predsjednica.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je Splitsko ljeto jedna od kulturnih konstanti koja širi granice slobode i nadilazi regionalne okvire.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je Splitsko ljeto izgubilo atribut nacionalnoga festivala u vrtlogu politikantstva, improvizacija i nerazumijevanja, ali ipak ima najviše dosege kreativnosti.

Tijekom 32 festivalska dana na 63 Splitskom ljetu predviđeno je na 13 lokacija ukupno 45 izvedbi opernih,, dramskih, baletnih i koncertnih naslova, te večeri poezije, likovnih izložbi i promocija knjiga. Osim toga, šest izvedaba predstava ovogodišnjega splitskog ljeta gostovat će u Vrlici, Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku.