Ovog vikenda 300 volontera Boranke pošumljavalo Mosor (foto galerija)

0
Foto: PR; Savez izviđača Hrvatske

Predzadnji vikend ovogodišnje akcije Boranka okupio je više od 300 volontera koji su na požarom opustošenim predjelima Mosora, u splitskom naselju Sitno Gornje, posadili više tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu.

Time je do sada, u protekle 3 godine, broj volontera uključenih u Boranku premašio broj od 7.000. Akcija Boranka, koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, time je već sada postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

Volonterima se u subotu pridružio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je i osobno zasadio nekoliko sadnica. Tom prigodom pohvalio je akciju Boranka za koju je zaključio da je sjajna te da treba ponovo posaditi sve šume koje su izgorjele. Predsjedniku Republike u akciji Boranka pridružili su se i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, saborski zastupnik Ante Bačić, saborska zastupnica Marijana Puljak te predstavnici političkih stranaka iz Splita.

Zahvalni smo na podršci predsjedniku Milanoviću. Drago nam je što su Boranku podržali predstavnici raznih političkih opcija i zajedno sudjelovali u akcijama sadnje. Svaka podrška našim volonterima i pošumljavanju uvijek je dobrodošla. Upravo u tome i jest uspjeh Boranke što je uspjela ujediniti Hrvatsku u nastojanju da vratimo šume tamo gdje su nekada bile. Gospođi Marijani Puljak, koja se prilikom sadnje na Mosoru ozlijedila, ovim putem želimo brz i uspješan oporavak, poručio je Dan Špicer, glavni koordinator Boranke i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Na akciji pošumljavanja požarišta na Mosoru tokom subote i nedjelje sudjelovali su izviđači iz Splita – SK Meje, OIP Spinut, SK Split, OIP Jadran i OIP Brodosplit, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, studenti Visoke škole Aspira, studenti Medicinskog fakulteta u Splitu, članovi Planinarskog kluba Split, članovi ekološke udruge Permakultura Dalmacija, članovi Rotaract kluba Solin, državljani Australije, SAD-a i Novog Zelanda koji žive u Splitu, a okupljeni su oko inicijative My Hidden Croatia te mnogi drugi građani koji su se pojedinačno priključili akciji.

Svim volonterima bila je osigurana pitka voda, sendvič, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju.

Hrvatske šume osigurale su sadnice i druge sadni materijal za sadnju, a njihovi stručnjaci volontere su educirali o sadnji. O sigurnosti volontera brinuli su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcija, dok Grad Split za volontere osigurava besplatan prijevoz od grada do lokacija sadnje.

Akcije pošumljavanja odvijaju se pod propisanim epidemiološkim mjerama – nošenje maski obavezno je prilikom dolaska i odlaska te pri preuzimanju opreme i održavanju edukacije. Volonteri su odvojeni u manje skupine kako ne bi došlo do grupiranja. S obzirom da se sama aktivnost sadnje odvija na širokom otvorenom prostoru, održavanje razmaka među sudionicima u potpunosti je moguće.

Sljedeća i posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta održat će se iduću subotu, 21.11.2020., a pošumljavat će se požarište na Žrnovnici. Građani se mogu prijavit na e-mail organizatora: info@scoutcity.org.