Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvaraju gosti iz Poljske

0
Foto: mdf-sibenik.com

Samo su dva dana do početka prodaje ulaznica za predstave iz programa 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će se održati od 15. do 29. lipnja. Tijekom dva festivalska tjedna, Krešimirov grad postat će metropola svijeta umjetničkog stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva koji podržava i Hrvatska turistička zajednica kao jednu od manifestacija koja je Hrvatskoj osigurala vidljivost na mapi turističkih destinacija koje se biraju prema kulturno – umjetničkim potencijalima.

Prodaja ulaznica kreće u ponedjeljak, 3. lipnja, a ulaznice će se moći kupiti online na www.mojekarte.hr ili na blagajni Šibenskog kazališta od 10 do 12 sati te popodne od 18 do 20 sati, a nakon što Festival počne, ulaznice će se moći kupiti na blagajni Kazališta u popodnevnoj smjeni umjesto do 20 sati, do 21 sat.

Ovogodišnji Festival djeteta otvorit će predstava nastala prema književnog klasiku Rudyarda Kiplinga, a u izvedbi poljskog kazališta iz Toruna, Baj Pomorski. Bit će to prvi put nakon dugo godina da inozemna produkcija otvara Festival no jezična barijera neće predstavljati nikakvu prepreku u doživljaju predstave jer se u jednom trenutku pojavljuje narator.

Na ljetoj pozornici s pogledom na UNESCO-vu ljepoticu, katedralu svetog Jakova, izmjenjivat će se kvalitetne predstave za djecu različite dobi; od prvih godina života za koje je rezervirana hollywoodska franšiza ‘Madagaskar’ do tinejdžera za koje predstavu spremaju rumunjski kazalištarci ‘It’s me, Anabell’. Sve generacije uživat će i u predstavi ‘Kralj lavova’, a odličnog programa neće nedostajati ni na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Tijekom dva tjedna na ulicama i trgovima Krešimirovog grada izmjenjivat će se kazališni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja – Mađarske, Rumunjske, Belgije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske. Na kazališne pozornice vraćaju se glavni likovi najpoznatijih svjetskih priča poput Pepeljuge, Pinocchia, Ivice i Marice, Vuka i sedam kozlića, Kralja lavova, a oživit će i autor basni, La Fontaine.

U službenom programu Festivala očekuje se 28 predstava s ukupno 52 izvedbe. Radionički program broji 41 dječju radionicu te jednu za odgojiteljice. Radionice će voditi i međunarodni umjetnici iz Japana, Italije te Crne Gore, a bit će inkluzivna plesna radionica i radionica yoge za djecu te JUPI beba – Moj prvi MDF za mame i bebe. Prvi put ove godine, na radionice se moglo upisati preko interneta što se pokazalo punim pogotkom jer već prvog dana upisano je preko 800 djece.

Valja istaknuti povratak Večeri folklora dječjih KUD-ova za što je zaslužan umjetnički suradnik, etnomuzikolog Joško Čaleta, a koji će okupiti 130 mališana. U program je uvršten i koncert ‘Djeca pjevaju Arsena’. ‘Dječji zborovi Cvrčak i Zdravo maleni iz Šibenika i Music Talent iz Splita pjevat će Arsenova pjesme, dok će njegove pjesme za odrasle pjevati Gabi Novak i Matija Dedić koji je ovogodišnji umjetnički suradnik u glazbenom programu. Filmski program na Gorici obogaćen je filmskom premijerom ‘Moj dida je pao s Marsa’.

I ove godine festivalske zastavice, djelo dječjih ruku, krasit će povijesnu jezgru Šibenika koja će tijekom dva tjedna biti centar dječje kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva za djecu. Od ove godine taj se program zove ‘Kad se male ruke slože’. Vraća se i Noćni program za roditelje, uspostavljena je suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku koja neće prestati završetkom ovogodišnjeg MDF-a.

59. međunarodni dječji festival Šibenik održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.