Padaju turistički rekordi u Splitsko dalmatinskoj županiji

0

U Splitsko dalmatinskoj županiji brojke govore kako je ovo rekordna turistička godina, gotovo jača čak i od onih predratnih godina čiji rezultati su bili nedostižni sve protekle godine.
8,8 % porasla su turistička noćenja u odnosu na prošlu godinu, a ova županija postala je perjanica hrvatskog turizma i ostavila je “iza sebe” sve ostale jadranske županije.

Tim rezultatima ovogodišnje turističke sezone “pohvalili” su se župan Zlatko Ževrnja i direktor Turističke zajednice  Splitsko dalmatinske  županije, Joško Stella, koji su neprihvatljivim ocjenili to što su ih zaboravili pozvati na objavu odličnih rezultata turističkog prometa za prvih osam mjeseci.

Ministarstvo turizma na tu konferenciju za medije održanu u Bolu na otoku Braču nije pozvalo čelnika srednjedalmatinskog turizma iako je ova županija , nakon Istre , ostvarila najveći broj noćenja i dolazaka gostiju:
“Jednostavno  je nejasno i neprihvatljivo da ministar turizma ne poziva direktora turističkog ureda i nikoga od čelnika ove županije, da ističe rezultate ove naše županije, na jedan način što bi  narod rekao kiti se s tuđim perjem. Mislim da je to neprimjereno i da služi isključivo u predizborne svrhe.” – rekao je župan Ževrnja.

MinistarLorencin je prethodno bio u Splitu na dodjeli nagrade šampionu hrvatskog turizma, kaže nam Stella:
“I onda sam pristojno pitao ministra : ministre hoću li biti pozvan? Naravno da ćeš biti pozvan – kaže mi. Nakon što poziv nije uslijedio, u 8 i pol sam posao dopis Ministarstvu da mi je strašno žao što neću doći, jer je to uvijek bila praksa.Nakon toga je zvala glasnogovornica, stala se ispričavati da su zaboravili,  došlo je do greške.Ja kažem  na Bol više ne mogu stići, jedino ako odgodite pressicu u 13, oni su rekli ne možemo to napraviti i eto to je to.”

Turistički rekordi plod su rada svih turističkih djelatnika i TZ -a, udruženja hotelijera, malih iznajmljivača …i niko je ne može prisvojiti, istaknuo je Stella:
“Za sam kolovoz smo imali 768 tisuća dolazaka, znači 6,79 posto više nego prošle godine. Noćenja su 5 milijuna i 25 tisuća, znači  7, 64 posto više nego prošle godine, Prvih 8 mjeseci, gdje smo stvarno rekorderi po noćenjima i dolascima, dakle 8,84 posto više, odnosno u noćenjima 12 ,23 milijuna.  Uvjerljivo najbolja jadranska županija kao što smo bili i prošle godine. I pretekli smo Kvarner kao što smo napravili prošle godine. To nije slučajno.”

Sve je to rezultat brojnih aktivnosti TZ : predstavljanja županije na 18 sajmova, 16 prezentacija, oglašavanja na društvenim mrežama gdje objave imaju više “lajkova” nego fejsbuk Hrvatske turističke zajednice…

Za te i druge aktivnosti utrošeno je ove godine ukupno 4,5 milijuna kuna, koji su dio sredstava koje SD županija godišnje izdvaja za turizam:
“U sve te aktivnosti ulažemo više od 10 milijuna kuna. Tu svakako uzimamo u obzir uređenje plaža, šetnica uz more, a Ured za gospodarstvo kroz kreditne linije sufinancira turistički sektor. Isto tako sufinanciramo izgradnju bazena, uređenje  etno eko sela itd, prema tome tu je jedan veliki rad, veliko ulaganje.” –rekao je župan, a čelnik županijske Turističke zajednice kratko je dodao:
“Mi kao Splitsko dalmatinska županija iznimno radimo svoj posao.”