Pao proračun Grada Splita

0
Foto: fb

Splitski gradski vijećnici nisu prihvatili proračun za 2017. godinu.  Grad bi sutra trebao prihvatiti privremeno financiranje u protivnom će Vlada imenovati povjerenika.

Za prijedlog proračuna gradonačelnika Ive Baldasara, u visini od ukupno 1,03 milijarde kuna, glasovalo je 10  nezavisnih vijećnika,  protiv je bilo   20 vijećnika HDZ-a, SDP-a i Pametnog, dok je dvoje vijećnika Kerumovog HGS-a ostalo suzdržano.

Baldasar ke uoči glasovanja održao je govor ukojemu je istaknuo kako se tri  godine sam  borio za proračun sa svojom tadašnjom strankom. Slažem se da je bilo stvari koje ne bih tako postavio, ali moralo je biti političkog pragmatizma. Vidjeli ste kako je politika okrutan posao: svi ste jedan drugoga kritizirali i nitko nije ostao neokrznut, a ja sam uspio gotovo u potpunosti ujediniti razmrvljeni grad i provući neke odluke u njegovom interesu. Split nije ni HDZ-ov ni SDP-ov grad, ni grad Marijane Puljak ili mene. Za mene je on važniji, a za nekoga drugoga partija je na prvom mjestu, kazao je Baldasar i upozorio vijećnike da bi na sutrašnjem nastavku sjednice morali izglasati odluku o privremenom financiranju jer će u suprotnom biti imenovan povjerenik što bi moglo  dovesti Split u vrlo opasnu situaciju.

Prethodno su gotovo svi vijećnici većih stranaka kritizirali prijedlog proračuna kao preambiciozan i prenapuhan predizborni dokument,  dok su ga Baldasarove snage branile i upozoravale na licemjerstvo velikih stranaka. Uz gradonačelnikovu stranu bio je  desni Luka Podrug.

Nakon sjednice na kojoj je pao proračun, gradonačelnik Baldasar je rekao da nema drame te da će Grad u prva tri mjeseca iduće godine raspolagati s iznosom  od oko 180 milijuna kuna i nastavit će se započeti projekti poput sanacije odlagališta Karepovac, no sve ostalo bit će blokirano. najveće probleme očekuje oko financiranja civilnih udruga.