Papa na Križnom putu osudio terorizam i ravnodušnost prema migrantima

0
Foto: hr.wikipedia.org

Papa Franjo osudio je terorizam i ravnodušnost prema patnjama migranata, korupciju i pohlepu tijekom tradicionalnog Križnog puta u petak u rimskom Koloseju, a progovorio je i o problemu pedofilije u Crkvi.

Pred desecima tisuća vjernika, koji su sudjelovali u tradicionalnom Križnom putu i došli nekoliko sati ranije zbog visokih sigurnosnih mjera, papa je osudio zatvaranje duha i zatvaranje granica pred priljevom migranata i tražitelja azila. Sredozemlje i Egejsko more postali su nezasitno groblje, oni su slika naše savjesti koja je neosjetljiva i pod anestezijom, rekao je Papa. O križu Kristov, još uvijek te danas vidimo na licima djece i žena, osoba iscrpljenih i uplašenih koji bježe od ratova i nasilja i često ne nalaze drugo osim smrti i mnogih Pilata opranih ruku, rekao je papa Franjo.

Tri dana nakon bruxellskih terorističkih napada koji su pojačali strahove od novih islamističkih napada u Europi, Franjo je progovorio o prijetnji radikalnih islamista. O križu Kristov danas te vidimo u izrazima fundamentalizma i terorističkih akata koje su počinili sljedbenici nekih vjera koji profaniraju ime Božje i koriste se svetim imenom da opravdaju svoje neviđeno nasilje, rekao je Franjo. O križu Kristov još uvijek danas te vidimo kako si podignut u našim sestrama i braći koji su ubijeni, živi spaljeni, zaklani i glava odrubljenih barbarskim mačevima u kukavičkoj tišini, rekao je.

Osudio je i “lopove i korupciju”, ljude koji gomilaju bogatstvo dok sirotinja “umire od gladi na njihovim pragovima”. Spomenuo je i skandal pedofilije koji je teško pogodio Katoličku crkvu. O križu Kristov, vidimo te u nevjernim svećenicima koji umjesto da odbace svoje isprazne ambicije, nedužnima oduzimaju dostojanstvo, rekao je papa.

Papa je govorio na kraju procesije tijekom koje su križ nosili kardinal, redovnici iz Jeruzalema i katolici iz brojnih zemalja, među njima, iz Kine, Sjedinjenih Država, Srednjoafričke Republike te iz Sirije. (Hina)