Papa ne isključuje kontracepciju u slučaju virusa zike

0
Foto: arhiva

Papa Franjo je u četvrtak izgleda otvorio vrata za moguće ograničeno omekšavanje zabrane kontracepcije Katoličke crkve zbog virusa zika, javile su agencije.

Papa e na pitanje o načinima borbe protiv epidemije zike u zrakoplovu na povratku iz Meksika u zrakoplovu rekao novinarima da je pobačaj zločin, a kontracepcija je manje zlo. On je kategorički odbacio da bi pobačaj mogao biti dopušten za trudnice zaražene zikom koje strahuju da bi mogle roditi dijete s mikrocefalijom, javlja Reuters.

“Pobačaj nije manje zlo. To je zločin. To je ubijanje jedne osobe kako bi se spaila druga. To je ono što mafija čini”, rekao je Franjo govoreći strastveno protiv takve prakse. “To je zločin. To je apsolutno zlo”.

Katolička crkva s 1,2 milijarde vjernika u svijetu uči kako je pobačaj zločin jer život počinje u trenutnu začeća. Crkva uči kako je kontracepcija pogrješna jer ništa ne bi smjelo zaustavljati prijenošenje života.

Franjo je rekao da za razliku od pobačaj “izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo” te dodao da bi u “određenim slučajevima” kao što je presedan koji je postavio Pavao VI zbog redovnica u Africi uporaba kontracepcije mogla biti “manje zlo”. (Hina)