Papa: ne treba strahovati da će migranti ugroziti europske vrijednosti

0

Papa Franjo je u ponedjeljak poručio da ne treba strahovati da će nedavni priljev migranata ugroziti europske vrijednosti i običaje i vjeruje kako će kontinent uspješno integrirati pridošlice.

U godišnjem obraćanju diplomatima u Vatikanu Sveti Otac je rekao da je priljev migranata, uglavnom s Bliskog istoka i iz Afrike, bio velik teret za Europu i potaknuo zabrinutost za sigurnost i strah od međunarodnog terorizma. Čini se da sadašnji migracijski val potkapa temelje onog ‘humanističkog duha’ koji je Europa oduvijek voljela i branila, rekao je.

Papa je rekao da se nada kako će europske zemlje, usprkos “neizbježnim teškoćama” u prihvatu migranata koji sa sobom donose svoju kulturu i običaje, biti kadre da ih integriraju. Europa, oslanjajući se na svoju veliku kulturnu i vjersku baštinu, u mogućnosti je da obrani važnost koju ima čovjek i da pronađe pravu ravnotežu između moralne odgovornosti u zaštiti prava svojih građana i u osiguravanju pomoći i prihvata za migrante, rekao je.

Više od milijun ljudi ušlo je lani u Europu bježeći pred sukobima u Siriji, Iraku i Africi južno od Sahare. Pitanje integracije prevladavalo je u novinskim napisima zadnjih dana nakon niza napada na žene na dočeku nove godine u njemačkome gradu Koelnu. Policijska istraga se usmjerila na tražitelje azila i na migrante. Papa je lani pozvao europske zemlje da prihvate migrante i osiguraju im novi dom. Želeći dati primjer, pozvao je katoličke župe da prihvate barem jednu izbjegličku obitelj, ali je njegov poziv naišao na različit odaziv. (Hina)