Paraolimpijci spremni za Rio

0
Foto: Radio Dalmacija

Troje sportaša s invaliditetom iz Županije splitsko-dalmatinske bit će u hrvatskoj reprezentaciji na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Ukupno će 4500 sportaša i sportašica s invaliditetom iz 176 zemalja od 7. do 18. rujna u 23 sporta podijeliti 528 kompleta medalja. Među njima će biti i 19 hrvatskih predstavnika – 11 u atletici, 4 u stolnom tenisu, 2 u plivanju, te po 1 u streljaštvu i judu.

Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljat će troje sportaša. Stolnotenisačica iz Srinjina Anđela Mužinić je prije četiri godine u Londonu proglašena najboljom mladom europskom paraolimpijkom. Zbog bolesti je ostala u Zagrebu odakle će poletjeti u Rio s Varaždinkom Helenom Dretar-Karić, svojom partnericom u igri parova.

Mlada kaštelanska judašica Lucija Brešković imat će svoj paraolimpijski debi nakon što je osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Medalji se nada i u Riu. Sve se može dogoditi. Vidjet ćemo nakon ždrijeba koji će se obaviti neposredno uoči natjecanja. Devet nas je u kategoriji, tri pobjede mi donose zlato. Ako i izgubim prvu borbu, to će mi psihološki biti O.K. jer imam drugu, popravnu borbu i s dvije pobjede još uvijek mogu do brončane medalje, izjavila nam je Lucija.

Splitski plivač Dino Sinovčić imao je normu i za London, ali je Hrvatska od Međunarodnog plivačkog saveza dobila tri mjesta, a Dino je bio – četvrti. Isto se sad dogodilo Anti Rađi, koji ima normu, ali u Rio mogu samo dva Hrvata – Kristijan Vincetić i Dino Sinovčić. Dino poštuje Coubertinovo olimpijsko geslo Važno je sudjelovati, ali ne skriva da su mu ambicije veće. Idem u Rio pokazati što sam radio posljednjih 11 godina. Još od Mihovila Španje plivači donose paraolimpijske medalje, na Kristijanu i meni je da to nastavimo. Vjerujem u plasman u finale, a tada je sve moguće, iako bih osobno bio zadovoljan i plasmanu među prvih pet, rekao nam je Sinovčić koji će u Riu nastupiti u tri discipline – 100 m leđno, 200 m mješovito i 400 m slobodno.

Ovo nam je dosad najbrojnija delegacija. U prethodnih 14 izdanja Paraolimpijskih igara ukupno smo dali troje sportaša, a sada ih troje ide u Rio. Potvrda je to dobrog rada unatoč brojnim problemima s terminima i prilagodbom sportskih objekata potrebama sportaša s invaliditetom. Upornost i talent naših sportaša su dovoljan razlog da se nađu u vrhu, usprkos donekle neadekvatnim uvjetima, ustvrdio je predsjednik Sportskog saveza invalida Grada Splita Mijo Bakić.

Zaželio bih puno sreće i uspjeha našim sportašima na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Imamo visoku zastupljenost i Splita i Županije na ovim Olimpijskim igrama. Pomažemo stipendijama nadarene sportaše, uz tih 20-25 stipendija imamo i dodatne dvije za sportaše s invaliditetom. Odlazak u Rio pomoći ćemo s 20 tisuća kuna, a nadamo se i ponekoj olimpijskoj medalji nakon koje slijede i posebne financijske nagrade, zaključio je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.