Paravinja opet osuđen na 40 godina

0
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Točno u 12 sati na Županijskom sudu u Splitu u trećem ponovljenom suđenju Dragan Paravinja osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za ubojstvo i silovanje u pokušaju maloljetne Drnišanke Antonije Bilić u lipnju 2011. godine.
Predsjednik sudskog vijeća Damir Romac u kratkom govoru prije izricanja presude objasnio je sve okolnosti ubojstva maloljetne Antonije Bilić dok ju je pokušavao silovati. Sudac je rekao kako je Antonija pružala žestok otpor Paravinji, a to je njemu bila zapreka u ostvarivanja plana da je siluje te ju je počeo stiskati oko vrata dok nije klonula.

Okrivljenik Dragan Paravinja se osuđuje na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. U jedinstvenu kaznu zatvora okrivljeniku se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru. Dragan Paravinja dužan je nadoknaditi i troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu od 233.576,00 kuna.

Podsjetimo, ubojstvo Antonije Bilić dogodilo se u lipnju 2011. te su od tada provedena dva suđenja Paravinji. Na oba je osuđen na po 40 godina zatvora, ali su presude bile ukinute. I na ovu posljednju, treću presudu, Paravinja ima pravo žalbe. Potvrdio nam je to Paravinjin branitelj Željko Gulišija: “Normalno da se žalimo, to uopće nije upitno. Vrhovni sud je do sada dva puta dao svoje mišljenje. Ja ga tumačim na jedan način, sud ga tumači na drugi način i vidjet će mo kakva će biti konačna odluka Vrhovnog suda. Ako sam dobro protumačio mislim da bi moglo doći i do trećeg suđenja. Sporno je to je li uopće bilo silovanja.

Zastupnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić kazao je kako se pokazalo da je ponavljanje suđenja bilo potpuno nepotrebno; “Ništa novog ni u čemu. Samo su u pitanju bili modaliteti, a zaboravlja se stvarnost. Stvarnost je da je jedan mladi život ugašen na jedan način koji nije primjeren ljudskom poimanju osnovnih vrijednosti, a poglavito ako se prihvati jedna činjenica koja je stvarno porazna, prvenstveno za oštećene, za obitelj a to je ponašanje nakon djela koje je počinjeno. Raspravljati o modalitetima pravnim u ovom slučaju savim je bez predmetno i nije primjereno.

Paravinja je na izricanje presude stigao obrijan i ošišan, a presudu je dočekao sasvim mirno.