Petar Šale optužen da je pogodovao Jambu i oštetio državu

0
Foto: arhiva RD

Bivšeg državnog pravobranitelja Petra Šalu Uskok je optužio zbog zlouporabe položaja i ovlasti, jer je kao predstavnik države u sporu s tvrtkom Stipe Gabrića Jamba priznao dug Ministarstva obrane veći od 17,3 milijuna kuna.

Šale je, po tvrdnjama tužiteljstva, bez konzultacija s Vladom u veljači 2001. priznao dug u nakani da metkovskom poduzetniku i političaru pribavi dobit na štetu državnog proračuna. To je navodno učinio unatoč pisanim očitovanjima da je zahtjev neosnovan i da ga treba osporiti te da država nema obvezu plaćanja duga.

Jambo je pokrenuo spor na temelju isprave iz 1998. tvrdeći da mu Ministarstvo obrane nije platilo hranu koju je dostavljao za potrebe Hrvatske vojske. S obzirom da je Šale priznao dug donesena je presuda kojom država Gabriću Jambi treba isplatiti 17,3 milijuna kuna s pripadajućim kamatama i troškovima ovršnog postupka.

Istragu protiv Šale Uskok je pokrenuo još 2008. Pritom su sumnjičili i Gabrića Jamba te njegova brata Božu Gabrića, no postupak protiv njih dvojice je u međuvremenu obustavljen jer je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona. (Hina)