Petrov: Radi se na modelu teritorijalne decentralizacije

0
Foto: facebook

Ministarstvo uprave radi na modelu teritorijalne decentralizacije Hrvatske, potvrdio je ne otkrivajući detalje čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Napravit će se kompletan model. Postoji više mogućnosti kako se može napraviti, ali bitno je da se ovakav sustav promijeni jer ne ide u smjeru toga da se ravnomjerno razvija kompletna Hrvatska. Svima nam je to u interesu – i onima koji vode lokalne samouprave i onima koji vode regionalne i nama na državnoj razini. U ovom trenutku imate značajan broj lokalnih samouprava koje zapravo egzistiraju samo na račun pomoći iz države, a nažalost nemaju mogućnosti ulagati u svoju lokalnu sredinu. Ali pričekajte još dva do tri mjeseca, kada će ministar Ivan Kovačić izaći s novim modelima, izjavio je Petrov.

Postoji i fukncionalna i fiskalna decentralizacija i na tome će se također raditi. Postoje ovlasti na državnoj razini koje bi se trebale spustiti na razinu županija, a isto tako s razine županija na lokalne samouprave. Cilj je postići mnogo efikasniju upravu na svim razinama, dodao je Petrov.