Picula se sastao s makedonskim ministrom vanjskih poslova

0

Europarlamentarac Tonino Picula razgovarao je u Bruxellesu s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim na njegov zahtjev.

U svojstvu izvjestitelja u sjeni i glasnogovornika za Makedoniju u ime svoje političke grupacije Socijalista i demokrata, Picula je s Poposkim razgovarao o političkoj krizi u Makedoniji izazvanoj odbijanjem predsjednika Đorgea Ivanova da ne povjeri mandat za sastavljanje Vlade, čelniku Social-demokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

Unatoč tome što je dobio potporu većine zastupnika u novom sazivu parlamenta, Ivanov Zaevu odbija dati mandat na temelju optužbe da će zajedno s albanskim strankama destabilizirati Makedoniju. Postupak makedonskog predsjednika izazvao je oštre političke reakcije u institucijama Europske unije.

Poposki i Picula razmijenili su stajališta kako pronaći rješenje za izlazak iz ozbiljne političke krize u kojoj se Makedonija našla, temeljeno na dijalogu glavnih političkih aktera koji će otkloniti zabrinutost građana o budućnosti Makedonije.

Tom prilikom Picula je istaknuo da se “stabilnost Makedonije najbolje čuva ukoliko svi poštuju ustavno-pravni poredak države, uključujući i predsjednika Republike”. Popovski je istaknuo zabrinutost koju izaziva moguće djelovanje na temelju pro-albanske platforme sastavljene izvan granica Makedonije.

Picula je naglasio da je međunarodna zajednica u nekoliko navrata pomogla Makedoniji u zadnjih 25 godina da izađe iz kriznih situacija i da je to spremna učiniti opet kako bi se očuvala cjelovitost zemlje i nastavio njezin europski putPicula i Nikoo