Plenković prihvatio ostavku Krstičevića, neće predložiti novog ministra

0

Premijer je naglasio kako ministar obrane nije odgovoran za pad zrakoplova i pogibiju dvojice pilota. Do kraja mandata ministarstvo će voditi jedan od državnih tajnika.

Održao sam sastanak s ministrom Krstičevićem koji me izvijestio o zasad poznatim okolnostima pada aviona na trenažnom letu. Izražavam još jednom najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a. Ministar Krstičević je jučer na konferenciji za novinare kazao da podnosi ostavku. Ja osobno ne vidim niti jedan razlog gdje bih mogao na bilo koji način povezati njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio ovaj avion. Istodobno sam iz razgovora razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila. Bio je vojnik, zapovjednik Gardijske brigade u Domovinskom ratu, general Hrvatske vojske. Moj je najbliži suradnik u HDZ-u i u Vladi i iznad svega moj prijatelj. Cijenim ga i kao čovjeka i kao prijatelja, pa sam odlučio prihvatiti njegovu ostavku u zajedničkom dogovoru. Ne zato što smatram da je za nešto odgovoran, mogu kategorički reći da on sigurno nije odgovoran. Kao ministar je nakon prve nesreće krajem siječnja poduzeo odgovarajuće promjene i u bazi u Zemuniku i u cijeloj hijerarhiji koja se odnosi na HRZ. Nažalost, ovakve se nesreće događaju. Žao mi je da je toliko osobno pogođen da je praktički apelirao da napravi jednu pauzu od dužnosti koju je obnašao u mandatu naše Vlade. Poštujući ga, prihvatio sam ostavku. Nalazimo se u zadnjim mjesecima rada ove Vlade pa neću predlagati novog ministra obrane. Jedan od državnih tajnika će dobiti ovlasti da vodi Ministarstvo obrane u preostalim mjesecima ovog mandata, kazao je Plenković.

Apsolutno računam na njega u budućnosti. Damir Krstičević je član Predsjedništva i zamjenik predsjednika Središnjeg odbora HDZ-a. Sada će uzeti pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski potrebno. Stupanj povjerenja između nas dvojice i prijateljstvo je tako snažno, u nekim trenucima važno da osjetite čovjeka kojem je teško. Njemu je danas teško, u proteklih godinu dana dogodilo se više nesreća gdje su pripadnici Hrvatske vojske izgubili živote. Tragedija s helikopterom Kiowa, pogibija gospodina Briškija u Afganistanu, jedne pogibije zbog automobilske nesreće, umro je jedan pripadnik kontigenta na misiji u Litvi. Damir to podnosi vrlo osobno i ja ga razumijem. Ukoliko danas meni kao prijatelju kaže, molm te ja to u ovom trenutku ne mogu više obavljati, ja to poštujem. To ne znači da je zastao sa svojim budućim političkim angažmanom, dodao je Plenković.