Plenković za Radio Dalmaciju: ‘Dobio sam uvjeravanja i jamstva nadležnog Ministarstva da će Čiovski most biti dovršen u srpnju’

0
Foto: Radio Dalmacija

Premijer Andrej Plenković u ekskluzivnom razgovoru za Radio Dalmaciju, uoči sutrašnje sjednice Vlade u Splitu, najavio je kako će ukupna vrijednost sutrašnjih ugovora i zaključaka biti oko 2 milijarde kuna. Otkrio nam je kako ga uvjeravaju iz nadležnog Ministarstva prometa da će Čiovski most biti dovršen tijekom srpnja ove godine.

Jačanje prometne infrastrukture premijer je istaknuo kao ključni problem u Splitu i županiji. Izdvojio je prijedloge za pokretanje uvrštavanja projekata u strateške projekte na državnoj razini, a to su novi ulaz u Split, čvor Vučevica, zatim tunel Kozjak na kojem se jako puno trude i župan i gradonačelnik, čvor na Državnu cestu 8 do Trajektne luke Split.

Ono što je izrazito bitno da se u rastereti u ljetnim mjesecima grad i okolica Splita to je nova multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš koja će totalno promijeniti ozračje u ljetnim mjesecima i u konačnici projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split sa trajektnom lukom Split i na taj način sa zračnom lukom Split te izgradnju intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split Kopilica.

Tu su i prometni projekti koji se odnose na cijelu županiju. ‘Bitan je i projekt rekonstrukcije ceste na Braču od Supetra preko Pučišća Povlja do Sumartina. Zatim projekt rekonstrukcije dogradnje čvora Dugopolja na autocesti Zagreb Split. Riješit ćemo i istočno križanje na izlazu iz Makarske’ najavio je premijer.

Spaladium Arena

Andrej Plenković najavio nam je skoro imenovanje radne skupine za analizu dovršetka Spladium centra. ‘Znamo da ta predivna dvorana stoji bez izgrađenog poslovnog dijela i mislim da će u kvalitetnom dijalogu grada i Hrvatske Vlade u predstojećem razdoblju biti riješen i taj problem.

Čiovski most

‘Dobivam sva uvjeravanja i jamstva nadležnog Ministarstva prometa da će Čiovski most biti dovršen tijekom srpnja ove godine i praktički pomoći da se rastereti situacija koja opterećuje središte Trogira’

Pelješki most

‘To je najveći strateški projekt ove finacijske perspektive EU-a za Hrvatsku. On će ostati trajni simbol naših prvih sedam godina članstva….Omogućujemo da nam 357 milijuna eura bespovratnih sredstava dođe iz europskog proračuna u takav strateški infrastrukturni projekt. To je najveća dodana vrijednost našeg članstva u EU i svi oni koji dovode u pitanje naše članstvo u EU moraju se zapitati tko bi nam dao tih 357 milijuna eura. I u cijeloj toj priči otvaramo novu stranicu gospodarske suradnje s Kinom kao izvođačem radova.’

O situaciji u mirovinskom sustavu

‘Moramo napraviti  mirovinski sustav koji je održiv i adekvatan u smislu visine mirovina. S te strane ćemo napraviti sve da omogućimo dugoročnu održivost mirovinskog sustava. Nama je u interesu da ljudi rade,’

Premijer je najavio i drugu fazu porezne reforme koja će, prema njegovim riječima, dodatno rasteretiti i poslodavce i građane. Očekuje se na jesen. Najavio je i sjednicu Vlade u listopadu u Hvaru na kojoj je planirano donošenje novog Zakona o otocima.

Premijer je, uoči dolaska u Split, svima čestitao blagdan Svetoga Duje.

Premijer je govorio i o Karerpovcu, iseljavanju, održivosti mirovinskog sustava, odnosima sa susjedima,  odnosima u HDZ-u, odgovorio nam je na pitanje je li većina u Saboru stabilna, Sve poslušajte u razgovoru kojeg je vodio kolega Gordan Vasilj.

gfhsdfhd