Počela nacionalna kampanja protiv otpada

0

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec u subotu, 3. lipnja, službeno je započeo nacionalnu kampanju protiv otpada u moru akcijom čišćenja podmorja splitskih plaža Lubinski porat i Bunker.

Kampanja će se provoditi diljem hrvatske obale tijekom lipnja i srpnja, a završit će 18. srpnja međunarodnom konferencijom u Splitu. Otpad u moru predstavlja jednu od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama.

Čak 80% morskog otpada dolazi s kopna, a trošak za samo čišćenje plaža na razini EU-a iznosi oko 630 milijuna eura godišnje. Cilj ove kampanje je prije svega podizanje svijesti građana o problemu otpada u Jadranskom moru, a zatim i o potrebi uspostavljanja učinkovitog i održivog modela zbrinjavanja morskog otpada (i otpadnih voda) u Republici Hrvatskoj.

Zabrinjavajuća je činjenica kako čak 80% ukupnog otpada u Mediteranu čini mikroplastika koja nastaje usitnjavanjem otpada i na taj način dospijeva u hranidbeni lanac. Jednokratne vrećice predstavljaju veliki problem za morski okoliš, životinje i cjelokupni ekosustav. Do kraja ove godine Europska komisija namjerava donijeti Strategiju o plastici čime će direktno pridonijeti smanjenju otpada u moru i na plažama. Naravno, za postizanje spomenutog cilja potrebno je krenuti od nacionalnih, odnosno lokalnih razina.” zaključio je Škrlec.