Počinje nova sezona Boranke!

0

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, ove subote kreće četvrtu godinu zaredom

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započinju ove subote, s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije.  Ove jeseni pošumljavat će se opožarena područja u okolici Splita u splitskim naseljima Žrnovnica i Gornje Sitno.

Prva akcija pošumljavanja održat će se već ove subote, 18. rujna na području Korešnice u Splitu (ispod Auto centra Teo, Žrnovnica). Akcija počinje u 10:00 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću s terminala u Sukoišanskoj u 9:00 sati.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, idućih 5 subota, zaključno sa subotom 16. listopada.  Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna obzirom da je broj mjesta ograničen. Autobusi za besplatan prijevoz volontera kreću svake subote u 9:00 sati s terminala u Sukoišanskoj u Splitu.

Podsjetimo, kampanja Boranka u protekle 3 godine okupila je 7 300 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 85 000 novih stabala. Time je Boranka već sada postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je Boranka, uz brojna domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najznačajnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin“. Ovu nagradu organizatori Boranke primit će u studenom u Bruxellesu.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne druge institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode