Počinje Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

0
Foto: pixabay

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, a održat će se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza.

U deset dana Škole okupit će se više od stotinu polaznika radionica koji će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama sa brojnim filmskim stručnjacima. Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa.

Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja. U suradnji sa Učiteljskim fakultetom Zagreb škola donosi predavanje Astrid Nox i Marije Kristine Habajec koje će usporediti kako stari i novi školski kurikulum tretira medijsku pismenost. Jedna večer bit će posvećena filmovima nedavno preminulog Krune Heidlera, a vodit će ju prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija kao što su dr. sc. Bruno Kragić, prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Midhat Ajanović Ajan, dr. sc. Boško Picula, Mario Kozina, mr. sc. Marko Rojnić, Irena Krčelić, Boris Poljak, Tomislav Mršić, Ivan-Goran Vitez i mnogi drugi.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.
Ove godine 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.