Počinje Splitski filmski festival

0

U Splitu večeras počinje 27. izdanja Splitskog filmskog festivala. Nudi više od 60 filmova u šest kategorija, a svi programi su besplatni.

Festival koji traje do 9. rujna otvara film austrijske produkcije Beatrix (2021), autorica Milene Czernovsky i Lilith Kraxner te Retrospektivu Dalibora Barića”.

Beatrix teži tolikoj intimnosti u toliko da preispituje što intimnost zapravo jest. Beatrix predstavlja tijelo mlade žene koja svoje vrijeme provodi sama u kući. Dosađuje se, razgovara na telefon i prima goste k sebi. Možemo osjetiti otuđenu privatnost, nalik ranim filmovima Chantale Ackerman. Gledajući Beatrix, provodimo vrijeme s pojedincem, koje se iscrpljuje i rasipa. Beatrix je redom prvi film iz Frame extended kategorije. Prikazivat će se 1.rujna u kinu Karaman (Ilićev prolaz 1), s početkom u 18.45, u trajanju od 95 minuta.

Istodobno, posjetitelji će moći prisustvovati i Retrospektivi Dalibora Barića pod nazivom Neuromantis Religiosa. Barić je redatelj eksperimentalnih i animiranih filmova te glazbenih spotova koji u svojim radovima često istražuje tradicionalne žanrove poput znanstvene fantastike i horrora. Rabeći kolaž kao tehniku, stvara filmove koji propituju umjetničke prakse digitalnog doba.

Neuromantis Religiosa serija je kratkih filmova koja je nastala tijekom jeseni 2021. godine te broji ukupno 7 kratkih programa. Uključuje distopijske priče, fikcije koje se preklapaju sa subjektivnim doživljajem stvarnosti, od svakodnevice do surovih osjećaja.

Pripovjedači su dodani umjetni glasovi poput asistentice Siri, GPS-a, generatora i vokodera. Krajnji rezultat je znanstveno fantastičan, odajući pomalo uznemirujuću atmosferu te u gledateljima potiče osjećaj strane bliskosti.

Splitskom filmskom festivalu programski je fokus na novim, kreativnim, eksperimentalnim, radikalnim i subverzivnim ostvarenjima iz područja filma, videa i novih medija. Prikazuje sve vrste, rodove i žanrove, a pozornost poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji elektronske slike. Natjecateljski program podijeljen je na dva dijela: dugometražni i kratkometražni film. U popratnom programu predstavljaju se internetski projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi te retrospektive domaćih i stranih autora.

Detaljni program možete pogledati na https://splitfilmfestival.com/