Počinje uređenje poučne staze i izletišta “Nisko Rajčica”

0
Foto: PR; Općina Klis

U Niskom u Općini Klis održano je svečano potpisivanje Ugovora za projekt „Razvoj šumskog područja Općine Klis – uređenje poučne staze i izletišta Nisko Rajčica“ između Općine Klis i izvođača radova, gospodarskog subjekta IGT-GRADITELJ d.o.o

Ukupna vrijednost projekta je 309.375,00 HRK dok je vrijednost samih radova u iznosu od 281.250,00 HRK. Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, EU sufinanciranje predmetnog projekta iznosi 85% odnosno 262.968,75 HRK dok iz Državnog proračuna Republika Hrvatska sufinancira 15% u iznosu od 46.407,00 HRK. Sufinanciranje je u punoj vrijednosti projekta.

 

Općina Klis će utrošiti sredstva na razvoj šumskog područja i uređenje posjetiteljske infrastrukture kod bunara Rajčice koji su upisani su u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te su simbol dalmatinske unutrašnjosti. Projektom će se osigurati neometan pristup bunarima Rajčice uz pomoć informativne staze uz putokaze, izraditi put odnosno pješačka staza s postavljenom signalizacijom te urediti izletište uz roštilj, klupe i boćalište.

 

Ulaganjem u uređenje ovog lokaliteta Općina Klis nastoji očuvati prirodna i kulturna dobra koja su od iznimne vrijednosti kako za današnje tako i za buduće naraštaje, ali i stvoriti preduvjete za razvoj destinacije s ciljem stavljanja javnih sadržaja u gospodarske svrhe, kroz povećanje broja dolazaka izletnika, turista te ostalih posjetitelja. Kroz projekt će se osigurati edukativne radionice za javnost koje su potrebne za podizanje svijesti o zaštiti okoliša.

 

Načelnik Jakov Vetma istaknuo je zadovoljstvo potpisivanja Ugovora: „Izgradnjom šumskog puta do bunara 2017. osigurali smo dostupnost ovom iznimnom lokalitetu. Novim projektom želimo urediti izletište, s obzirom na sve veći broj posjetitelja. Naša zagora ima još niz atraktivnih lokacija ovog tipa koje će u budućnosti doći do izražaja upravo kroz ovakve projekte. Bunari Rajčica dio su našeg identiteta, ali i savršena dodatna ponuda u kreiranju destinacije.“