Počinju kvalifikacije za Europsko vaterpolsko prvenstvo u Splitu

0
Foto: pixabay.com

Do konca ovog tjedna doznat ćemo kompletan popis sudionika muških, te većinu ženskih reprezentacija sudionika 35. Europskog vaterpolskog prvenstva kojem će domaćin biti Hrvatska, odnosno grad Split od 27. kolovoza do 10. rujna ove godine, objavio je Hrvatski vaterpolski savez.

Danas počinju kvalifikacijski turniri u obje konkurencije, muškoj i ženskoj. Temeljem plasmana s posljednjeg Europskog prvenstva u Budimpešti 2020., poznate su reprezentacije koje su se već plasirale u Split.

Kod muškaraca to je prvih 8 momčadi iz Budimpešte – Mađarska, Španjolska, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Italija, Grčka i Rusija. Još 8 ćemo doznati iz kvalifikacija, te će ukupan broj momčadi biti 16. Iz svake će skupine dvije najbolje osigurati nastup u Splitu.

Kvalifikacijske skupine muškaraca:

Skupina A (Kranj, Slovenija) – Slovenija, Francuska, Njemačka, Švicarska i Belgija

Skupina B (Tbilisi, Gruzija) – Gruzija, Slovačka, Bjelorusija i Poljska

Skupina C (Gzira, Malta) – Malta, Rumunjska, Irska i Litva

Skupina D (Netanya, Izrael) – Izrael, Turska, Ukrajina i Nizozemska

U konkurenciji žena, iz Budimpešte 2020. su se u Split plasirale – Španjolska, Rusija, Mađarska, Nizozemska i Italija, dok je šesta ekipa dakako Hrvatska kao domaćin natjecanja. Preostalih 6 mjesta do ukupne brojke 12 ženskih vrsta za EP u Spaladium Areni dobit ćemo također iz kvalifikacija koje danas počinju. Ovdje ipak postoji iznimka. Treći kvalifikacijski turnir vaterpolistica, nadmetanje na Malti odigrat će se za dva tjedna tek jer se ovog tjedna na Malti igra kvalifikacijski turnir muškaraca. Kao i kod muškaraca, i ovdje će po dvije prvoplasirane reprezentacije osigurati nastup u Splitu.

Kvalifikacijske skupine žena:

Skupina A (Bukurešt, Rumunjska) – Rumunjska, Slovačka, Irska, Ukrajina i Njemačka

Skupina B (Zrenjanin, Srbija) – Srbija, Grčka, Švicarska, Turska i Belgija

Skupina C (Gzira, Malta – 4. do 6. ožujka) – Malta, Francuska, Izrael i Portugal