Počinju natjecanja Gastronomskog festivala Split Gourmet Expo 2020

0
Foto: pixabay.com

Gastronomski festival Split Gourmet Expo 2020 u svom posebnom izdanju održat će se od 2. do 4. prosinca pod okriljem Adventa u Splitu. Po prvi put objedinjuje natjecateljske kategorije dviju međunarodnih manifestacija Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija; 15. Bisera mora (natjecanje kuhara i pizzaiola) te 6. Grand Gourmeta (natjecanja konobara i barmena).

Događaji će se odvijati na nekoliko lokacija u središtu grada i u skladu s propisanim mjerama zaštite od koronavirusa, a većim dijelom moći će se pratiti i live streamom.

Prosinac je u Splitu možda i najgurmanskiji dio godine, vrijeme kada s posebnim guštom kuhamo za obitelj i prijatelje. Oni koji žive da svaki dan kuhaju, kolege ugostitelji i predani chefovi ove godine nemaju priliku svaki dan na stolove iznositi svoje delicije gostima. Ali zato je vrijeme kad će moći pokazati ono što najbolje znaju, namirnice i jela koja ih inspiriraju, a koja vjerujemo lako mogu inspirirati i druge. Njihov rad će se moći pratiti online – uživo putem video streama, te kroz video zapise, najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Split Gourmet Expoa.

Edukacije i master classove vodit će renomirana imena regionalne gastro scene kao što su prva kulinarska TV zvijezda regije Stevo Karapandža i jedan od vodećih pizza majstora Marin Vanjak, inače edukator talijanske škole za pizzaiole Accademie del Grano.Vidjet ćemo na djelu velikana bosanskohercegovačke kuhinje i viteza kulinarstva jugoistočne Europe Hamida Hadžića, dugogodišnjeg šefa kuhinje sarajevskog Holiday Inna i drugih visokokategornika. Split Gourmet Expo donosi nam i radionice na temu gina i pelinkovca višestrukih prvaka Hrvatske u pravljenju koktela Jure Vojkovića i Mario Majcana, a agilni vrgorski vinar Dario Gašpar uputit će nas u uzlet zanemarene sorte plavine od koje se odnedavno prave i vrhunska vina. Master classove vodit će i master chef Željko Neven Bremec, glavni edukator ŠKMER-a, kao i legendarni sarajevski slastičar Nijaz Hadžiabdić Slatki koji će demonstrirati pripremu “zalivenih kolača” (baklava, ružica, hurmašica i kadaif).

Split Gourmet Expo donosi vrhunska jela, koktele i servis. Predstavit će se oni koji žele biti prvi i oduševljavati svoje goste, bilo da se radi o profesionalcima ili onima koji tek uče kao što su natjecatelji ugostiteljskih škola. Festivalske recepte, popratna događanja, videa i ostale materijale ćete moći pratiti kroz čitav mjesec. Stay tuned!, poručila je Harašić Bremec.