Podignite i Vi palac gore za najmlađe i najhrabrije heroje!

0
Foto: Radio Dalmacija/Marko Šiklić

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. U Hrvatskoj se godišnje rodi prijevremeno oko 2500 djece.

Dijete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Oko 10 posto novorođenčadi rodi se prerano, a 1 do 2 posto njih rodi se prije 32 tjedna trudnoće (2 mjeseca prerano). Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. U većini slučajeva, nedonoščad ima više zdravstvenih i razvojnih problema i bitno veću smrtnost nego terminska novorođenčad koja se rađaju od navršenih 37. do 42. tjedna trudnoće.

Poroda se mama Ivana Bradvica još uvijek prisjeća sa suzama. Dijete se rodilo sa 980 grama i 36 centimetara u 26. tom tjednu trudnoće.

To je mukotrpan put. Zajedno smo prošli brojne dijagnoze: krvarenja na mozgu prvog i drugog stupnja, hipoksija, ekstremna nezrelost svih organa – bilo je tu svega. Liječnici vam ne daju velike nade, ali opet kažu čuda se događaju. Okolina i prijatelji najveća su podrška, kaže mama Ivana.

Borba je trajala tri mjeseca. Danas Ivana ima zdravo i sretno dijete od dvije godine i osam mjeseci, ali i dalje joj je teško o tome govoriti. Roditeljima poručujem – vjerujte u Boga, u liječnike koji vode vašu djecu, i najvažnije, vjerujte u svoje dijete! Upravo vjera u dijete je ono što ga drži na životu!, zaključila je Ivana.

Palčićima možete pomoći uplatom na: HR 5123300031100439632