Policija: “Navijači ubacili baklju u puno policijsko vozilo, policajci su mogli biti zapaljeni”

0
Foto: PUZG

Više stotina navijača iz kolone koja se iznenada zaustavila na A1 na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz uporabu raznih predmeta, a bačena je i zapaljena baklja u blizini benzinske crpke, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke PU. Uhićena su 43 navijača, a ozlijeđeno je 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca. Jedan policajac je zasad teže ozlijeđen.

Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, kazao je:

“Utakmica koja se jučer održala je za nas visokorizičo okupljanje. Imamo vrlo iskusne djelatnike koji imaju bogato iskustvo u osiguranju takvih utakmica. Samo osiguranje je provedeno s najveće razine rukovoditelja, njome je rukovodio sam načelnik PU. Što se tiče samog plana i procjene ocijenjujemo ih danas kao vrlo dobre. Angažiran je dovoljan broj policijskih službenika. Dokaz ovome što govorim je cijela sezona koja odigrana s nizom viskorizičnih utakmcia bez incidenata”, kazao je u početku.

Osvrnuo se na navode da se potencijalni razlog za napad krije u nemogućnosti ulaska navijača Torcide s transparentima.

“Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije 4 dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska s transparentima, a to je da je potrebno ući dva sata prije početka utakmice donijeti transparent na pregled i onda postaviti ga na stadion. Iz nekog razloga navijači Hajduka su se oglušili i željeli su neposredno prije početka utakmice ući s transparentima, što je u nadležnosti kluba koji donosi odluku o tome. Policija samo asistira”, kazao je Barić.

Rekao je da ništa nije davalo povoda da će se ovakvo što dogoditi.

“Međutim, kada je kolona došla nasuprot postaje Desinac, stali su i zablokirali sva tri traka. Naglo su istrčali i krenuli u napad na policijske službenike koji su bili uključeni u osiguranju. Kao što ste mogli vidjeti na snimkama, kolege su bile brojčano nadjačane. Naših kolega je tamo 16, a počinitelja je bilo nekoliko stotina”, rekao je Barić ističući da je napad bio agresivan.

Kazao je da su navijači koristili boce, kamenje, palice, lanace, stolove, aparate za gašenje požara i svega što su mogli naći na području benzinske postaje.

“Nakon što su odbili poslušati upozorenje policije, upotrijebljena su sredstva prisile, a kada ni to nije dalo rezultata u jednom trenutku su ispalili nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja do znanja da se prekine s napadom. Takav postupak je doveo do toga da su s navijači se zaustavili privremeno, što je dalo vremena da dotrče u pomoć dodatne policijske snage koje su bile odsječene”, rekao je Barić.

Komentirao je i izjavu daje policija na stadionu bila mamićevska:

“Takve izjave policija smatra krajnje uvredljivima, posebno kada imamo intervenciju u kojoj je 20 policijskih službenika ozlijeđeno. Policija je sinoć radila svoj posao u cilju zaštite osobnog života, života kolega, ali i svih napadača koji su bili direktno ugroženi jer je napad izvršen i zapaljenim pirotehničkim sredstavima i raketama. Radilo se o benzinskoj postaji, a znate i sami što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji. Možete zamisliti što bi bilo da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji i o kakvim razmjerima bi danas govorili”, istaknuo je Barić.

“Kolege na benzinskoj postaji su bile okružene. Zabarikadirali su se u službeno vozilo, a navijači su otvarali vrata, razbijali ga i ubacili baklju. Situacija je bila do te mjere da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Nakon toga stiže pomoć i uspostavljen je red i mir”, rekao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Uhićena su 43 navijača koja su sudjelovala u incidentu. Ozlijeđeno je 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca.  Prema novim saznanjima, među ozlijeđenima su i četiri navijača koja su zadobila ozljede iz vatrenog oružja, odnosno od metaka koji su se odbili.

Među uhićenima je jedan maloljetnik, 11 mlađih punoljetnika, a ostali su punoljetne osobe. Rečeno je i da su dvojica policajaca pucala u zrak, a treći je pucao u zrak i tlo. Govoreći o opravdanosti, kazali su da su njihovi životi bili ugroženi, kao i životi svih koji su se nalazili u benzinskoj postaji.