Policija o Ultri: Privedeno 352 osobe, naplaćeno milijun kuna kazni

0

Tijekom trajanja festivala Ultra Europe 2019. od 12. do 15.srpnja na području održavanja javnog okupljanja nisu zabilježeni negativni značajniji događaji, odnosno narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ozljeđivanje osoba i oštećenja imovine, izvijestila je splitska policija.

Tijekom tri dana trajanja festivala privedene su ukupno 352 osobe, od čega 255 stranih i 97 hrvatskih državljana, i to većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Tijekom trajanja festivala 8 osoba je kriminalistički obrađeno zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Policijski službenici pronašli su i oduzeli ukupno 716 komada ecstasyja, 1593,08 grama marihuane, 29 tableta i 30 grama MDMA, 57 grama kokaina, 8.75 grama hašiša i 13.09 grama seeda, 50 grama ketamina.

Naplaćene su kazne u ukupnom iznosu od oko 1.000.000,00 kuna.

Povoljno stanje sigurnosti prije, za vrijeme i tijekom trajanja festivala, rezultat je višemjesečne pripreme za navedeni događaj, koja se intenzivirala kako se približavao dan održavanja javnog okupljanja, uz angažman većeg broja policijskih službenika, posebice uoči i tijekom trajanja festivala, izvijestili su iz splitske policije.

Tijekom pripreme osiguranja, održani su radni sastanci s predstavnicima organizatora, Grada Splita, žurnih službi i ostalih subjekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi s održavanjem festivala i pružanjem usluga posjetiteljima. Pravovremeno je ostvarena suradnja s građanima koji žive u neposrednoj blizini, radi uspostavljanja direktnog kontakta s policijom u slučaju bilo kakve potrebe žurne intervencije.

Svake večeri tijekom trajanja festivala oko 250 policijskih službenika bilo je na terenu u užoj i široj zoni javnog okupljanja, te na čitavom području centra Grada Splita u cilju osiguranja javnog okupljanja, ali i održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, prevencije prekršaja i kaznenih djela.
Obzirom na blizinu prometnica koje okružuju sportski kompleks Park mladeži bili smo maksimalno angažirani u nadzoru prometa posebno usmjereni na zaštitu svih sudionika u prometu, posebno pješaka i to u vrijeme dolaska na javno okupljanje i odlaska u ranim jutarnjim satima. Unatoč intenzivnom pješačkom prometu, posebno u vrijeme dolaska na javno okupljanje i odlaska u ranim jutarnjim satima, nismo zatvarali prometnice već su policijski službeni na trenu bili maksimalno angažirani i kontrolirali su kretanje velikog broja pješaka i vozila. Prometna policajci bili su angažirani tijekom čitavog dana, a tijekom večeri posebno su bili usmjereni na nadzor intenzivnog pješačkog prometa.

Želimo istaći kako su građani posebno vozači svojim ponašanjem, prateći smjernice policije vezane uz prometovanje ovim dijelom grada ( korištenje alternativnih pravaca, povećan oprez, smanjenje brzine) i slijedeći upute policijskih službenika na terenu, doprinijeli da stanje u prometu u ovom dijelu grada bude na zadovoljavajućoj razini i bez većih zastoja, kažu iz splitske policije.