Policija objavila detalje dvostrukog ubojstva u Pločama

0
Foto: pixabay

U Policijskoj upravi dubrovačko – neretvanskoj održana je izvanredna konferencija za medije na okolnosti dvostrukog ubojstva koje se  dogodilo u Pločama.

Na konferenciji govorili su načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i voditelj Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave Zoran Tikvica.

Na samom početku, načelnik Pavličević iznio je podatak da je u posljednjih deset godina na području ove Policijske uprave evidentirano ukupno 12 ubojstava, što u pokušaju, što izvršenih od kojih su se na području Ploča dogodila njih tri. Svih 12 ubojstava je riješeno. Nadalje, načelnik Pavličević je pojasnio kako je između žrtve koja je rođena 1971. godine i osumnjičenog koji je rođen 1975. godine postojao rodbinski odnos, te su obojica bila evidentirana u službenim policijskim evidencijama.

Što se tiče odnosa između osumnjičenog i maloljetne žrtve pojasnio je kako su isti do nedavno bili susjedi.

Policija je jutros oko 8 sati zaprimila više dojava građana temeljem kojih je započela intenzivno postupanje kojim se potvrdila istinitost dojava o dvije preminule osobe na dvije različite lokacije u Pločama. Isto tako, temeljem zaprimljenih dojava građana odmah se započelo s intenzivnim traganjem na užem i širem području Ploča s ciljem pronalaska osumnjičenog koji je nešto iza 8,30 sati uočen na području Opuzena. Kvalitetnim taktičkim postupanjem osumnjičeni je već u 8,36 sati svladan, uhićen i priveden u službene prostorije policije gdje je nad njim u tijeku kriminalističko istraživanje. Tijekom uhićenja dva policijska službenika ispalila su hitce u zrak u znak upozorenja, budući je osumnjičeni u rukama držao vatreno oružje.

Također je dodao kako je u tijeku očevid kojim rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika.

Načelnik Pavličević je pohvalio žurnu reakciju policijskih službenika na terenu koji su pokazali visoku spremnost i profesionalnost, a čijom je reakcijom možebitno spriječena veća tragedija.

Na samom kraju svog izlaganja je rekao kako je oružje kojim je počinjeno ovo dvostruko ubojstvo bilo nedopušteno. Odnosno ilegalno te je podsjetio na preventivnu akciju policije „Manje oružja-manje tragedija“ u sklopu koje građani mogu dragovoljni predati oružje i streljivo koje ne legalno posjeduju, bez ikakvih sankcija, a sve kako bi se spriječile ovakve tragedije. Tome je dodao i podatak kako su građani od početka ove akcije ovoj Policijskoj upravi  do sada dragovoljno predali preko 200 komada različitih puški i pištolja, preko 145 tisuća raznih eksplozivnih sredstava te preko 300 tisuća komada raznog streljiva.

Voditelj Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave Zoran Tikvica je pojasnio kronologiju događaja koji su započeli dojavama građana između 7,50 i 8,05 sati da se na dvije odvojene lokacije čula pucnjava. Žurnom reakcijom na prijavljenim lokacijama pronađena su dva mrtva tijela. Radi se o mjestima koja su međusobno udaljena jedan kilometar, dok je osumnjičeni pronađen i uhićen u Opuzenu, 10 kilometara od mjesta počinjenja djela.

Prvo je usmrćena maloljetna osoba na putu do škole dok je druga žrtva usmrćena nedugo nakon toga na mjestu na kojem se bavi prodajom sekundarnih sirovina. Na kraju je dodao kako su obje žrtve usmrćene s više hitaca i da u narodnom razdoblju slijede sudske obdukcije i vještačenja koja će prikupljene dokaze povezati sa počiniteljem predmetnih kaznenih djela.