Policija podigla prijave zbog isticanja simbola NDH i pirotehnike na Sirobuji

0

Splitska policija provela je kriminalističko istraživanje vezano uz okupljanje više osoba ispred crkve sv. Leopolda Mandića u Splitu, dana 12. travnja 2020. godine kojom prilikom su zabilježena protupravna ponašanja u vidu aktiviranja pirotehničkog sredstva i narušavanja javnog reda i mira.

Istraživanjem je kod trinaest osoba, od kojih je jedna maloljetna, utvrđeno kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, donijete od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dana 19. ožujka 2020. godine, a o čemu se podnosi izviješće Državnom inspektoratu RH i Stožeru CZ na daljnje postupanje. Za maloljetnu osobu koja je prekršila Odluku Stožera CZ, proslijediti će se i obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Nadalje, pored navedenog kršenja spomenute Odluke od ovih trinaest, dvije osobe, 24-godišnjak i 43-godišnjak se sumnjiče za počinjenje prekršaja sukladno čl.5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i to prvi za isticanje zastave sa simbolom slova „U“ a drugi za isticanje natpisa „Za dom spremni“, dok se 44-godišnjak za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva – baklje sumnjiči za počinjenje prekršaja sukladno čl. 90. st.1. t.4. Zakona o eksplozivnim tvarima te će protiv njih biti podnijet Optužni prijedlog.