Policija poziva vozače mopeda i motocikala na oprez u prometu

0
Foto: pixabay.com

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika, započinje sezona intenzivnije vožnje mopeda i motocikala, odnosno povećava se broj vozača mopeda i motocikala u prometu.

U razdoblju od 2017.godine do 2021. godine na području Splitsko-dalmatinske županije u prometu na cestama s motociklom/mopedom smrtno su stradale 44 osobe što je trećina svih poginulih na našim cestama, od čega je 17 osoba smrtno stradalo na cesti državnoj cesti D8 ( Jadranska magistrala). Najmlađa smrtno stradala osoba imala je 18 godina, a najstarija 65.

U 2021. godini u prometu je ukupno ozlijeđeno 215 motociklista od čega je 80 zadobilo teške tjelesne ozljede.

Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da se kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju motociklom s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana odnosno vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu i da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama i ublažavanja posljedica u istima (motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.).

Vozači upozoravamo da ne upravljaju motociklima i mopedima pod utjecajem alkohola i droga, da prilikom vožnje u skupinama voze jedan iza drugog, držeći dovoljnu udaljenost od ostalih motociklista i svih drugih vozila, uvijek vodeći računa o vlastitoj i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Grubo kršenje prometnih propisa vozača motocikala/mopeda, ali i neopreznost vozača vozila drugih kategorija u odnosu na motocikliste, iste dovodi u izravnu pogibelj.

Apeliramo i na vozače osobnih i drugih kategorija vozila da vode računa o mopedistima i motociklistima, kao jednoj od najugroženijih kategorija sudionika u prometu.

Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da, prije same kupnje mopeda i motocikla, poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi isti bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Cesta i cestovna okolina zbog svih svojih karakteristika nije mjesto koje će „oprostiti“ grešku zbog grubog i neumjerenog ponašanja vozača motocikla/mopeda.

U prometu budite savjesni i odgovorni, čuvajte svoj život i život svih ostalih sudionika, stoji u priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske.