Policija uhitila grafitera iz Vestibula

0

Policijski službenici Prve policijske postaje u Splitu danas su dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz događaj oštećenja kulturne baštine na području Splita ispisivanjem grafita u Vestibulu i na Zlatnim vratima od 23.siječnja 2019.godine.
Kao što je javnost ranije bila upoznata, u srijedu su na dijelu zaštićene kulturne baštine, Vestibula i Zlatnih vrata Dioklecijanove palače u Splitu uočeni grafiti. Policijski službenici su odmah po zaprimanju dojave započeli s kriminalističkim istraživanjem, koje je vrlo brzo rezultiralo činjenicom da je počinitelj identificiran i jutros doveden u službene prostorije.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 27-godišnjak 23.siječnja 2019. ispisao grafite čime je oštetio kulturno dobro, nanio neprocjenjivu štetu na kulturnoj baštini, te time ostvario obilježja dva kaznena djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Također utvrđeno je postojanje sumnje da je 27-godišnjak ostvario obilježja dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari, na način da je 22./23. siječnja 2019. u Splitu, u ulici Ilirske akademije, na zidu ispisao grafit, a potom i 24. siječnja 2019. u Buvininoj ulici u Splitu također na zidu ispisao grafit.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i postojanje sumnje da je 27-godišnjak počinio kazneno djelo krađe, na način da je 15.siječnja 2019. na području Splita, ušao u prostor galerije iz kojeg je prethodno otuđio ključ i otuđio osam grafika ukupne vrijednosti 32 tisuće kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je počinio dva kaznena djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra, dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari i kazneno djelo krađe, radi čega će protiv istog biti podnesena odgovarajuća kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, priopćila je PU splitsko – dalmatinska.