Poljaci na ljetovanju krali autodijelove

0

Dvojica Poljaka uhićena su u Makarskoj zbog krađe dijelova s više od stotinu automobila na širem makarskom, ali i splitskom području čime su počinili materijalnu štetu od oko 150 tisuća eura, doznaje se u splitskoj policiji.

Policija je izvijestila da su od 2. srpnja intenzivno provodili kriminalističko istraživanje vezano uz nekoliko krađa dijelova s vozila na tom području. Tako su u srijedu na području Makarske uhićena dva Poljaka (29) i (32) za koje sumnjaju da su odgovorni za 12 kaznenih djela.

U noći s 2. na 3. srpnja na području Splita na dvije lokacije upotrebnom tjelesne snage i podesnog alata s većeg broja osobnih vozila koja su bila smještena uz auto kuće otuđene su velike količine dijelova čija je materijalna vrijednost iznosila oko 45 tisuća eura. Dan nakon toga policija je evidentirala krađe auto dijelova s velikog broja osobnih vozila na području Splita, Mimica, Nemira, Omiša, Baške Vode, Tučepa i Makarske, rekli su u policiji.

Uhićeni su jučer na području Makarske gdje su bili i smješteni, a za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno krali dijelove s vozila.

U vozilu kojeg koriste i apartmanu pretragom koja je provedena temeljem naloga suda pronađena je velika količina različitih auto dijelova: ogledala s retrovizora, ukrasne kape kotača, upravljački uređaji sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednji znakovi vozila, radarske senzore, brisače. Tijekom pretrage stana i vozila pronađen je i alat, te kape i marame kojima su se maskirali. Na mjesta događaja dolazili su osobnim vozilom biciklima i pješice.  Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su za vrijeme boravka u Makarskoj otuđili električni romobil. Također, utvrđeno je da je 32-godišnjak na vozilo koje su koristili postavio krivotvorene registarske oznake i postoji sumnja da je navedeno vozilo kojeg su koristili otuđeno.

Dijelove su otuđili s 107 vozila, a materijalna šteta, odnosno vrijednost otuđenih dijelova procjenjuje se na oko 150 tisuća eura.

Namjera je očito bila preprodaja dijelova na „crnom tržištu“ u cilju ostvarenja zarade.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su izradili elektronički uređaj koji služi kao sredstvo za provaljivanje koji je tijekom pretrage pronađen, te da su na području  Makarske 07. srpnja 2024.godine iz trgovine otuđili električni romobil. Nadalje, 32-godišnjak je na vozilo marke BMW postavio ne pripadajuće registarske oznake Republike Poljske.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 29-godišnjak i 32-godišnjak ostvarili obilježja devet kaznenih dijela Krađa iz čl. 228. st.3,  u svezi s člankom 52 ( produženo djelo) . Kaznenog zakona, kazneno djelo Krađa iz čl. 228.st.1, kazneno djelo „Izrada i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela“ iz čl. 330. st.2., a 32-godišnjak i kazneno djelo Krivotvorenje isprave.

Nakon dovršenog istraživanja danas će uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku.