Na Poljudu prikupljene 52 doze krvi

0
Foto: Radio Dalmacija

Dan uoči Svjetskog dana darivatelja krvi, na Poljudu je šestu godinu zaredom grupa splitskih sportskih novinara organizirala je akciju darivanja krvi.

Nakon što je u prvih pet akcija ukupno prikupljeno preko 100 doza dragocjene tekućine (jedna je doza dovoljna za spašavanje tri života!), šesta je akcija bila rekordna. Odazvalo se 65 darivatelja od čega je njih pedeset i dvoje dalo krv, čime je nadmašen prošlogodišnji rekord od 44 doze krvi.

Kao i svake godine, potporu su akciji dali poznati sportaši, a među prvima je svoju dozu krvi dao proslavljeni splitski olimpijac Deni Lušić. Bili su tu i Željko Jerkov, Zdeslav Vrdoljak, Josip Reić, Milivoj Bebić (preko 30 puta donirao krv!), zatim pročelnik Službe za sport Grada Splita Hrvoje Akrap, tajnik Hrvatskog jedriličarskog saveza Ivo Jaić, a potporu je ovoj akciji dao i predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos. Za razliku od prošle godine, Kos nije bio u mogućnosti dati krv s obzirom na to da pije antibiotike.

Nažalost, za razliku od prošle godine, ovaj put neću moći dati krv s obzirom na to da imam problem s upalom sinusa i pijem antibiotike. Bez obzira na to, Hajduk stoji uz ovu akciju i pozivamo sve koji mogu da dođu ovdje i pomognu ljudima kojima je to najpotrebnije, kazao je Kos, te je obećao dati krv u KBC Split čim to bude mogao.

Stalno slušamo apele iz splitske bolnice da su ljeti povećane potrebe za krvi. Odlučili smo ‘iskoristiti’ poznate sportaše u svrhu promocije darivanja krvi, jer će oni sigurno lakše privući ljude da se priključe akciji. Ponosni smo što smo opet privukli rekordan broj davatelja, te što su i ove godine uz nas stali brojni volonteri i sponzori, koji su osigurali vrijedne poklone za sve koji su pristupili akciji, rekao je začetnik ove plemenite akcije, novinar Tomislav Gabelić.

Osim predsjednika Kosa, akciji su došli potporu pružiti i igrači Hajduka Dante Stipica, Ante Erceg i Josip Juranović.

Čast nam je svima što Hajduk pruža potporu ovoj akciji. Nažalost, mi kao aktivni, profesionalni sportaši ne možemo darivati krv, ali evo ja sam ovdje drugi put kao podrška darivateljima, kazao je Hajdukov desni bek Josip Juranović i dodao kako će se po okončanju profesionalne karijere rado priključiti sve brojnijoj obitelji darivatelja krvi.

Bilo je tu još poznatih sportaša, vratar turskog Balikesirspora Andrija Vuković, nogometašice Marjana… Najmlađi, Vinko Gulam i Jelena Oreč, dobili su posebne poklone, baš kao i supružnici Siniša i Darka Ljubenkov, koji su zajedno po prvi put darivali krv. Ipak, najsretniji od 52 darivatelja bio je Josip Vojnović iz Duća. On je na poklon dobio crveno-plavi dres Hajduka.