Položen kamen temeljac za vatrogasni dom u Dugom Ratu

0
Foto: PR

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, položio je u četvrtak, 27. prosinca 2018. kamen temeljac za novi vatrogasni dom u mjestu Dugi Rat kod Omiša.
Polaganju kamena temeljca nazočili su i posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Dalmacija” Dugi Rat.

Ministar Krstičević zahvalio se svim vatrogascima na ogromnom angažmanu u ovoj protupožarnoj sezoni kada su svojim nesebičnim zalaganjem, spašavali živote i imovinu građana, te istaknuo kako je gradnja ovakvog objekta jedan od načina kako se društvo može odužiti za njihovu požrtvovnost. Također, Krstičević je naglasio neizostavnu ulogu vatrogasca, hrvatskih vojnika, policajca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, liječnika, udruga građana kao i samih građana u borbi protiv požara i svih oblika elementarnih nepogoda. Ove godine sustav domovinske sigurnosti uspostavljen je na terenu, počiva na Partnerstvu za sigurnost, omogućuje bolju koordinaciju i bržu rekaciju.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Dalmacija“ ove godine obilježava osamdeset godina postojanja i djelovanja, a budući vatrogasni dom mjesto je vatrogasne izvrsnosti gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dragovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti!

Vatrogasno društvo u Dugom Ratu osnovano je 1938. godine kao Industrijska vatrogasna četa tvornice “LA DALMATIENNE” Dugi Rat. Društvo tako djeluje sve do 1984. godine kada prelazi u teritorijalno Dobrovoljno vatrogasno društvo bivše općine Omiš. Nakon što je osnovana općina Dugi Rat, DVD “Dalmacija” izlazi iz Vatrogasne zajednice općine Omiš i postaje zasebno Dobrovoljno vatrogasno društvo s područjem požarne odgovornosti u općini Dugi Rat.