Pomicanje sata – da ili ne?

0

Kao i svaki zadnji vikend u listopadu i ovu subotu ćemo spavati sat duže! Prelazimo na ono pravo, zimsko računanje vremena.

Prije koji mjesec, Turska je odlučila zadržati ljetno vrijeme, i više nikad ne micati kazaljku. Tako se pridružila sve većem broju zemalja kojima se taj trend ne sviđa. Naš zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, istražio je mišljenje hrvatske javnosti i napravio anketu, a rezultati su ovakvi.

Od 1.500 ispitanih njih 85 % je reklo „e, dosta nam je više pomicanja sata, neka vrijeme ide kako treba“.

Više nema nikakvog opravdanja da se to radi jer su vidjeli da nema uštede u energiji i da su zapravo veće štete u dijelu kad se građanima poremeti sat, dolazi do zdravstvenih problema, do povećanih teškoća u prometu. Negativni efekti su definitivno dokazani i ide se na to da se napravi pritisak na EU komisiju i da se direktiva izmjeni, kazao je Davor Škrlec.

Sutra će se u Europskom parlamentu razgovarati baš o ovoj temi ali interesantno u popodnevnom terminu kazao je Davor i dodao: Tada se većina zastupnika vraća u svoje države pa tako i mi iz Hrvatske. Na zahtjev da se promijeni dnevni red i da se rasprava zakaže u četvrtak prijepodne predsjednik parlamenta je to odbio. Vidimo da očito postoje neke interesne skupine kojima je zapravo još uvijek interes da se ta kazaljka na satu pomiče.

Zanimalo nas je tko to može imati koristi od pomicanja sata?

Mi, kao potrošači el. energije smo vezani i uz promjenu tarife. Znači, jeftinija energija nam počinje od 22h, po zimi od 21h, tako da pomak sata nama ne čini ama baš nikakvu uštedu jer vrlo rijetko ćete naći nekoga da će se ljeti iza 22h uhvatiti peglanja, uključivati veš mašinu, da uštedi energiju. Vidimo da je iza toga interes nekoga da nam zapravo prodaje skupu energiju jer jednostavno ne želi mijenjati navike, pojasnio je naš zastupnik u EU parlamentu, Davor Škrlec.