U ponedjeljak u HNK Zadar ‘Buža’ u izvedbi HNK Split

0
Foto: PR

U ponedjeljak, 27. veljače u HNK Zadar s početkom u 20 sati na programu je predstava ‘Buža’ u izvedbi HNK Split, autora Živka Jeličića te u režiji Zorana Mužića, koja je s velikim uspjehom premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu. Igraju: Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

U izvedbi pored glumačkih protagonista sudjeluje i glazbenica Jelena Galić koja svira i pjeva glazbene brojeve koje je za potrebe predstave skladao Mate Matišić.

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao isprva kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine. Popularnost filmske Buže rezultirala je velikim strahopoštovanjem što je ujedno i razlog zbog kojeg se iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama.

Riječ je gorko-slatkoj priči o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane…