Poskupio smještaj u domovima za starije

0

Nakon punih 5 godina poskupili su smještaj i usluge u domovina za starije i nemoćne u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od 1. srpnja cijene su za 20 posto veće u Domovima u u Splitu, Makarskoj i Visu. Ti Domovi prošlu godinu su završili s manjkom od gotovo 5,6 milijuna kuna, pa je povećanje cijena jedini način kako bi Domovi zadržali postojeću razine usluga, ustvrdio nam je Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Jednokrevetna soba u Domovima u Splitu do sada se plaćala od 2 200 do 2 500 kuna, a od sada cijena smještaja u takvim sobama iznosi od 2 600 do oko 3 tisuće kuna. Smještaj u dvokrevetnim sobama je nešto jeftiniji, od 2 400 do 2 800 kuna. U odnosu na raniju cijenu, smještaj je “skočio” za maksimalno 500 -ak kuna.

Sufinanciranje Domova za starije i nemoćne je veliki teret županijama, rekao je župan Boban navodeći da će se strategijom na državnoj razini morati pronaći neko rješenje. Korisnici Domova nezadovoljni su poskupljenjem. Tvrde kako se ne provode reforme, a cijenu neprovođenja reformi plaćaju umirovljenici.

Korisnici su pogotovo razočarani odlukom da se za korištenje balkona plaća mjesečni dodatak u iznosu od 100 do 135 kuna.