Posljednja ovogodišnja Boranka održava se u subotu u Žrnovnici

0

U subotu, 21.11.2020. održat će se šesta i posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka  – najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s HGSS-om i Hrvatskim šumama.

Ove subote pošumljavat će se požarište u Žrnovnici, na terenima preko puta Auto centra Teo, Ul. Ante Starčevića 153, Žrnovnica, s početkom u 9:00 sati.

Na subotnjoj akciji pošumljavanja sudjelovat će izviđači iz Splitskog skautskog zbora, volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta u Splitu, članovi HPD Mosor i Planinarskog kluba Split, članovi udruge studenata Oceanus, članovi Rotaract kluba Split i drugi građani.

Grad Split, kao partner kampanje Boranka, osigurao je besplatne gradske autobuse za prijevoz volontera od Splita do lokacije pošumljavanja i nazad. Autobusi kreću s terminala u Sukoišanskoj u 8.30 i 9.00 sati, a povratak iz Žrnovnice je predviđen u 13.00 sati.

Svi zainteresirani građani koji se žele uključiti u akciju pošumljavanja su, a radi ograničenog broja mjesta trebaju se  prijaviti na e-mail info@scoutcity.org ili na broj mobitela organizatora 091 3639 942.

Svim volonterima osigurana je pitka voda, sendvič, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju.

Hrvatske šume osigurat će dovoljno sadnica i drugog sadnog materijala za sadnju, a njihovi stručnjaci volonterima će na početku održati kratku edukaciju o sadnji.

O sigurnosti volontera brinut će volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split.

Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcije, a za sve volontere osigurat će i zaštitne maske.

Akcije pošumljavanja odvijaju se pod propisanim epidemiološkim mjerama  – nošenje maski obavezno je prilikom dolaska i odlaska te pri preuzimanju opreme i održavanju edukacije. Volonteri će biti odvojeni u manje skupine kako ne bi došlo do grupiranja.  S obzirom da se sama aktivnost sadnje odvija na širokom otvorenom prostoru, održavanje razmaka među sudionicima u potpunosti je moguće.