Postavljene božićne jaslice u kapeli sv. Arnira u Splitu

0
Foto: visitsplit.com

Ideja rađanja novog života koja dovodi do novog početka inspiracija je ovogodišnjih božićnih jaslica postavljenih u kapeli sv. Arnira povodom Adventa u Splitu.

Četvrtu godinu zaredom, u organizaciji Galerije umjetnina, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Splita, jaslice se izrađuju u suvremenom umjetničkom izričaju, a ovoga puta djelo su akademskog kipara Lorena Živkovića Kuljiša. Splitske jaslice svečano su otvorili gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, v.d. ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić i akademski kipar Loren Živković Kuljiš.

Božićne jaslice nezaobilazni su dio Došašća, kao i adventski vijenac na čijem značenju se temelji i ovogodišnji Advent u Splitu. Veseli me da se tradicija postavljanja jaslica kod sv. Arnira koju smo zajedno započeli 2017. godine nastavlja. Nadam se da ćemo puno ovakvih umjetničkih djela vidjeti i narednih godina. Naše sugrađanke i sugrađane potičem da se zaustave ispred ovoga prizora Svete obitelji. Neka se prisjete kako nas ovog Adventa više nego ikad spaja ljubav prema bližnjemu, a sad kad smo možda fizički odvojeni od vlastite obitelji, još više cijenimo zajedništvo koje ćemo uvjeren sam, ponovno imati, naglasio je gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara.

Temeljna ideja ovog jedinstvenog projekta jest suvremenom umjetničkom interpretacijom udahnuti novi život tradicionalnom motivu jaslica. Autor jaslica, nagrađivani akademik i kipar Živković Kuljiš trenutno predaje na Kiparskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu, a u svojoj interpretaciji motivu jaslica pristupa na simboličkoj razini, stavljajući u prvi plan ideju novoga početka, rađanja novog života te pritom koristi jednostavne materijale papir i glinu.

Ove se godine i temom Adventa u Splitu posebno želi naglasiti dubinska povezanost među ljudima, a jedna je od najljepših spona u božićnome vremenu upravo tradicija jaslica. U svojoj srži one su tradicionalne, dok su pristupom suvremene zbog čega nas podsjećaju na sve one božićne tradicije koje smo već pomalo zaboravili. Svi ti elementi bude u nama vjeru da je Božić kakvog pamtimo još uvijek tu te pobuđuju nadu, mir, radost i ljubav, sve one temeljne vrijednosti blagdana kojih se ove godine često trebamo prisjetiti, naglasila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Postavom i materijalom scene jaslica u scenografiju kapele svetog Arnira simbolički se spaja prostor neba i zemlje. Nježni anđeli modelirani u kombiniranoj tehnici spuštaju se prema zemlji nitima koje vise razapete od stropa do poda kapelice. Na tlu ih čekaju plohe izlomljene i poluosušene gline, a na njima je prazan, čisti papir – objava koja je od početka ista, nepromijenjena. Podsjetnik je to na vječnu šansu za novim početkom. Dva anđelića drže u rukama crtu i kuglu, esencijalni trag i skup točaka u prostoru. Podsjećaju na ulogu umjetničkog stvaralaštva u ljepoti života na općoj razini, a predstavljaju i osobni hommage dvojici umjetnika koja su nedavno napustila zemaljsku dimenziju, Ivanu Kožariću i Marijanu Crtaliću.

Suradnja Galerije umjetnina s Adventom u Splitu izrazito je važna, ne samo zbog povećavanja kulturne ponude grada, već i zbog upoznavanja građana s našim vrhunskim domaćim umjetnicima i umjetnicama. U proteklim godinama imali smo priliku uživati u divnim umjetničkim instalacijama Kažimira Hraste, Dijane Ive Sesartić i Vice Tomasovića, a ove godine ta čast pripala našem cijenjenom kiparu Lorenu Živkoviću Kuljišu kojemu ovim putem od srca zahvaljujem, istaknula je v.d. ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić.

Posjetitelji u idiličnom božićnom prizoru jaslica mogu uživati svakoga dana uz poštivanje epidemioloških mjera, a one će biti dijelom Adventa sve do 6. siječnja. Građani su pozvani pogledati jaslice poštujući sve propisane protuepidemijske mjere poput držanja pravilne udaljenosti i nošenja zaštitne opreme.

Božićni ugođaj obogaćen je brojnim kulturnim događajima, multimedijalnim atrakcijama i nagradnim igrama u kojima možete sudjelovati odlaskom na stranice društvenih mreža Adventa u Splitu. Za sve najnovije informacije i nadolazeće događaje posjetite web stranicu Turističke zajednice grada Splita, Facebookovu stranicu Visit Split, Twitterov profil visitsplit i Instagramov profil visitsplit.