Potpisan ugovor za projekt otvorene ljetne pozornice na Tvrđavi Klis

0
Foto: PR; Općina Klis

U srijedu, 20. siječnja 2021. godine u 11 sati u Kneževom dvoru na tvrđavi Klis, potpisan je Ugovor za projekt Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split – Uređenje ljetne pozornice na tvrđavi Klis (KK.06.1.1.08.0001) između Općine Klis i izvođača, gospodarskih subjekata, NEIR d.o.o. i PRVI TREPTAČ d.o.o. za izgradnju i opremanje ljetnih pozornica na tvrđavi Klis.

Ukupna vrijednost projekta je 32.750.759,23 HRK, od toga EU sufinanciranje: 27.838.145,30 HRK, od čega je 5.662.470,08 HRK vrijednost za Općinu Klis. Vrijeme trajanja projekta je od 8. kolovoza 2018 do 8. veljače 2023. godine, a korisnik projekta je Grad Solin.

Općina Klis sredstva će utrošiti za uređenje ljetne pozornice na tvrđavi Klis koja obuhvaća prenamjenu objekta Topničke vojarne u prostor za održavanje izložbi te suvenirnicu, obnovu objekta Mali kvartir, sanaciju vegetacijskog obraštaja kojom bi zaštitile ugrožene zidine same tvrđave te izvedba otvorene pozornice i 3D mapping.

Tvrđava Klis se i do sada koristila kao ljetna pozornica na kojoj su se održavala događanja u sklopu Kliškog kulturnog ljeta i namjenjena je održavanju svih kulturnih zbivanja na području općine Klis. Ista će se dominantno koristiti tijekom ljeta dok se ovim projektom omogućava održavanja aktivnosti i tijekom cijele godine. 2009. godine temeljem rješenja Ministarstva kulture dodjeljuje joj se svojstvo nepokretnog kulturnog dobra Z-4206.

Realizacija projekta omogućava da se postojeća građevina, na kojoj će se smjestiti ljetna pozornica, uredi i osuvremeni kako bi služila svim građanima i posjetiteljima. Uspostavljanje kulturne baštine i niza aktivnosti lokalnih udruga iz područja kulture na tvrđavi Klis doprinijeti će i razvoju društvene i kulturne infrastrukture na području Urbane aglomeracije Split.

Realizacijom u potpunosti osmišljenih programa stvorit će se jedinstven centar koji povezuje djelovanje u područjima kulture, turizma, obrazovanja, ljudskih prava, razvoja civilnog društva, čime će se omogućiti doprinos razvoju niza ostalih dionika u navedenim područjima kroz međusobno umrežavanje. Upravo je suradnja s civilnim društvom ključna jer će oni biti nositelji diseminacije rezultata po završetku projekta te dugoročni korisnici lokaliteta stavljenog u funkciju ovim projektom. Cilj je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva te povezivanje građana, posebice mladih s organizacijama civilnog društva kroz planirane edukativne aktivnosti u kulturi i turizmu.

Načelnik Jakov Vetma istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora značaj ovog projekta za Općinu: Ovim projektom nastavljamo revitalizaciju tvrđave Klis po planu koji smo definirali prije nekoliko godina. Posebno me veseli obnova dvaju objekata koji su već desetljećima zapušteni i trenutno nemaju nikakvu funkciju. Osim toga, uvjeren sam da ćemo, zajedno s tisućama posjetitelja, uživati u mnogobrojnim događanjima koji nas očekuju na ljetnoj pozornici. U cijelom spektru aktivnosti Općine Klis, tvrđava ima posebno mjesto i nju želimo u potpunosti obnoviti, na ponos onima koji su je gradili i čuvali, a na korist budućim generacijama.

Također je naglasio financijsku vrijednost projekta od koje se 85% sredstava realizira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj.