Povjerenik na čelu Grada Splita iza 1.travnja iduće godine?

0

SDP-ovi splitski vijećnici neće dignuti ruku za novi gradski proračun, no podržat će privremeno finaciranje.

Čelnik Darko Parić rekao nam je kako je proračun od milijardu i 30 milijuna kuna nerealan:
Nećemo podržati Proračun za 2017.godinu, ali ćemo podržati  prijedlog za privremeno financiranje Grada, što znači ako takav prijedlog prođe da će  Baldasar ostati gradonačelnik do pred izbore. Mjesec dana prije izbora doći će povjerenik i tako ćemo ići u izbore.

Gradu će privremenim financiranjem biti na raspolaganju 194 milijuna kuna za tri mjeseca:
Naša osnovna namjera je da ni na koji način ne želimo dovesti u pitanje odvijanje ustaljenih i normalnih procesa u Gradu. S privremenim financiranjem podmirivat će se plaće i svi tekući troškovi Grada Splita, sve ono što je potpisano i u tijeku.  Neće se moć potpisivati novi projekti  , ali u tri mjeseca iduće godine apsolutno ništa veliko se neće moć dogoditi, ako se već nije dogodilo u 4 godine mandata.

Paric nije htio komentirati je li SDP-ova podrška privremenom financiranju znak da će ono i proći na sjednici, a smatraju da što mirnije treba ući u lokalne izbore.

Čelnica stranke Pametno, Marijana Puljak smatra da je Split u opasnosti dok god je gradonačelnik Baldasar na vlasti, stoga njeni vijećnici neće podržati ni novi proračun ni privremeno financiranje:
Ako je SDP odlučio da će podržati privremeno financiranje, bit će zanimljivo vidjeti što će odlučiti HDZ. Što se nas tiče, treba spriječiti gradonačelnika da i ovo par mjeseci upravlja gradom, jer sve što je do sad radio bilo je na štetu grada. Ne libi se i dalje od zapošljavanja svih svojih prijatelja i što se nas tiče, u tome bi ga trebalo spriječiti.

Dolazak povjerenika na čelo Grada nije bauk, ustvrdila je. U HDZ još nisu odlučili kako će glasati, rekao nam je čelnik splitskog HDZ-a , Petar Škorić. Odluku bi trebali donijeti do kraja ovoga tjedna.

HGS-ovci nisu za rušenje gradonačelnika po svaku cijenu . Željko Kerum:
Bude li proračun dobar za Grad Split, moja tri vijećnika dignit će ruku. Nažalost to neće bit dovoljno, jer su se SDP i HDZ dogovorili da neće izglasati Proračun.

Gradonačelnik Baldasar osvrnuo se na odluku splitskog SDP da njihovi vijećnici podrže privremeno financiranje i tako produže njegov mandat skoro do izbora:
Ne moraju mi pomagat na ovaj način, jer ne govore istinu kad kažu da nismo zajedno sudjelovali u izradi tog Proračuna. Moja zamjenica je direktno radila na tome, a ona je još uvijek članica predsjedništva splitskog SDP-a. Povjerenik stiže ukoliko se nakon tri mjeseca privremenog financiranja ne izglasa Proračun ili novo privremeno financiranje.  Ukoliko se ne izglasa povjernik dolazi iza 1.travnja iduće godine, ovisi o odluci MInistra Uprave.