U sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskog podrijetla provedena je službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. – LDC-SVJEŽE MESO, odobrenog broja 3356, na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo. Postoji osnovana sumnja da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom, roka valjanosti do 22.11.2016. godine, proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, sadrži bakteriju Salmonella spp.
Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu. U tijeku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. Rezultate nalaza očekuju se sutra.
Ovim putem obavještavaju se i svi trgovački lanci da ako imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama da ga odmah povuku s tržišta i o tome žurno izvijeste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).
Salmoneloza je zarazna bolest prouzročena bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.