Lokaliziran požar u Ražancu kraj Zadra

0
Foto: RD

Na požaru otvorenog prostora na području Ražanca, Matakov brig – naselje Stojići, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu jučer u 19:00 sati, i dalje se aktivno saniraju rubovi požara, a tijekom jutra će se u sanaciju uključiti i 2 zrakoplova Air Tractor.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje, trava i bjelogorica na trenutno procijenjenoj površini od oko 200 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Zadar i Pag, Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ova Sukošan, Pljusak, Povljana, Pag i Ražanac, pri čemu je jedan vatrogasac Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar lakše ozlijeđen.

Požar je tijekom noći stavljen pod kontrolu vatrogasaca i lokaliziran u 06:45 sati.

 

Ranije……

Veliki požar koji je sinoć izbio u Ražancu kod Zadra stavljen je pod nadzor vatrogasaca.

Kuće u zaseoku Stojići su obranjene, potvrdio je za RD zadarski županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Širenje požara koji je opasno zaprijetio kućama zaustavljeno je noćas oko 02.30 sati. U ovim trenucima vatrogasci gase još  manje dijelove otvorenog plamena. Tijekom jutra vjerojatno će biti  podignuta  dva air tractora kako bi pomogli vatrogascima u  natapanju rubnih dijelova požarišta. Izgorjela je dosta velika površina guste borove šume.  Nošen jakom burom požar se brzo širio. Vatrena linija bila je duga 2 km i široka 1km. Čestitam vatrogascima koji su noćas odradili stvarno odličan posao i spasili kuće– izjavio nam je Rudić.

 

No ovo nije bio jedini veći požar na području Zadarske županije u posljednja 24 sata. Naime, ŽVOC Zadar jučer je u popodnevnim satima zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na otoku Ugljanu, uz objekte na području Psihijatrijske bolnice Ugljan. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje, makija i visoka crnogorica na procijenjenoj površini od 18 ha te su požarom bila zahvaćena četiri manja prizemna objekta (skladišta) i djelomično krovišta objekata upravne zgrade i objekta gdje su se nalazili bolesnici.

Bolesnici su evakuirani iz sigurnosnih razloga, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 55 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, sezonska interventna vatrogasna postrojba Ugljan, DVD-ovi Pašman, Tkon, Preko i Kali.  Požar je lokaliziran u 17:20 sati, a sanacija i dežurstvo gasitelja i dalje u tijeku.