Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu

0
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović  započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji.

U pratnji predsjednice je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, s obzirom da je svih pet otoka koje će Grabar Kitarović danas posjetiti – Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib – u administrativnom ‘vlasništvu’ Grada Zadra.

Na otoku Molatu, koji broji tri naselja i 197 stalnih stanovnika, najveći problemi su vodoopskrba i zdravstvena zaštita, budući da liječnik ne živi na otoku, kao i povrat imovine bivše vojarne JNA te pravo upravljanja nad bivšim koncentracijskim logorom iz Drugog svjetskog rata, koji je pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture.

Odjel za kulturu još je prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom. U bivšoj vojarni JNA domicilno stanovništvo željelo bi da se uredi Dom za starije, ali nijedan se projekt ne može započeti dok se ne riješe vlasnički odnosi s državom.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu je razgovarala s predstavnicima Mjesnog odbora, a kratko je posjetila bivši logor i groblje logoraša.