Predsjednica o Šešelju: Ovo je sramota za Hrvatsku

0
Foto: CROPIX/Bruno Konjevic

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je kritizirala oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, ocijenivši da je riječ o sramotnom porazu međunarodnog kaznenog prava.

Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom kaznenom pravu. Ona je upravo sramotna, kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, gdje boravi u službenom posjetu.

Ako uzmete u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštivanja prema tome sudu i radi prijetnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio radi huškanja i poticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to doista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava, kazala je.

Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova, dodala je.

Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam nitko neće uzeti, kazala je predsjednica, istaknuvši da je Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz i to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome.

Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće!, poručila je hrvatska predsjednica.

(Hina)