Predsjednica završila posjet Minnesoti

0
Foto: HINA / Nacionalna garda Minnesote / Ured predsjednice / mm

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je dvodnevni radni posjet Minnesoti susretom s predstavnicima tamošnjeg civilnog društva kojima je održala predavanje o ženama čelnicama.

Grabar-Kitarović govorila je o ulozi žena u Hrvatskoj i u svijetu, rodnoj nejednakosti, ali i o osobnom iskustvu na putu prema uspjehu, objavio je HRT, a prenosi Hina.

Žene su i dalje u manjini na vodećim mjestima u svim zemljama u svijetu, u nekim zemljama ima više napretka, u nekima manje, a neke su se vratile fundamentalističkim principima koje žene pretvaraju u robinje. Naša zajednička odgovornost je da to promijenimo, rekla je.

U posjet Minnesoti hrvatska predsjednica otišla je u povodu 20. godišnjice suradnje između Hrvatske i te američke savezne države. Posebno se to odnosi na suradnju nacionalne garde te savezne države i HV-a.

U ponedjeljak je Grabar-Kitarović zajedno s načelnikom GS OSRH generalom Dragom Lovrićem najprije u borbenom  helikopteru Black Hawk, a zatim i na terenu obišla najveći vojni kamp u Minnesoti. Američki su domaćini hrvatskom izaslanstvu željeli na primjeru kampa Ripley pokazati model budućeg razvoja hrvatskog vojnog kampa Slunj. Za taj su projekt zainteresirane i hrvatska i američka strana.

Hrvatskom izaslanstvu domaćini su pokazali sve najbolje što kamp u Minnesoti nudi, uključujući simuliranu vožnju u helikopteru Black Hawk.

Veoma mi je bitan ovaj posjet, ne zbog ovih simulatora i raznih drugih fizičkih aktivnosti koje ste vidjeli, nego upravo zbog nastavka suradnje s Minnesotom. Ove godine obilježavamo 20 godina partnerstva između Minnesote i Hrvatske i tu ćemo suradnju nastaviti. Ona je na neki način bila okrunjena ne samo hrvatskim ulaskom u NATO nego i našim zajedničkim sudjelovanjem u operacijama u Afganistanu, rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i kako joj iznimno važno bilo vidjeti kakvi su američki planovi za razvoj poligona u Slunju. Vrlo su konkretni, ono što mi se sviđa jest da se apsolutno drže rokova i da doista možemo iskoristiti njihov know-how, njihovu ekspertizu u daljnjoj izgradnji poligona. Sve što sam vidjela, zadovoljna sam i nadam se da ćemo puno od tog iskustva prenijeti na hrvatske oružane snage, naglasila je.

General Lovrić rekao je HRT-u da želi da Slunj bude najmoderniji poligon u Europi. Mi smatramo da u narednom desetogodišnjem razdoblju možemo potpuno razviti poligon Slunj. Ove ćemo godine napraviti sve planove, a već u sljedećoj znatnija ulaganja preko određenih vježbi.

Načelnik glavnog stožera HV-a rekao je da će preko zajedničkih vježbi s Amerikancima zapravo biti i planirana sredstva iz proračuna SAD-a za ulaganje u slunjski poligon. Znači, mi ćemo iskoristiti sposobnosti i financijska sredstva SAD-a i naša proračunska sredstva da razvijemo poligon Slunj tako da bude najmoderniji u Europi, rekao je Lovrić.

(Hina)