Predsjednica želi novog šefa SOA-e

0

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je krajnje vrijeme da se imenuje novi čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije, o čemu će razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Mislim da je doista sazrijelo vrijeme da se imenuje novi ravnatelj SOA-e. Ja nemam nikavog svog kandidata. Nije mi nikako u interesu nekakva kontrola u službi, već isključivo njena profesionalizacija. Da ona radi u skladu s najvišim europskim i NATO standardima, kazala je predsjednica novinarima na Pantovčaku potvrdivši da će se sastati s premijerom Oreškovićem i razgovarati o toj temi.  Taj je sastanak potvrdio i premijer Orešković novinarima u Saboru gdje je dobio potporu zastupnika za ovogodišnji proračun.

Da, doista mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi, kazala je hrvatska predsjednica na pitanje novinara nije li prošlo i previše vremena od trenutka kada je ona stavila svoj supotpis na odluku o razrješenju sadašnjeg šefa SOA-e Dragana Lozančića. Šef službe dobiva, prema zakonu, instrukcije za svoj rad od predsjednice države i od strane Vlade. Ako ne uživate povjerenje jedne od tih strana, onda je vrlo teško obavljati posao i ja se zapravo čudim zašto je gospodin Lozančić ustrajao biti na toj poziciji, kad je ta situacija ne samo vrlo neobična, nego nije ni u skladu sa zakonom, dodala je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima nakon sastanka s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom.

Predsjednica i premijer, naime, prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu supotpisuju odluku o smjeni ravnatelja SOA-e, a Grabar-Kitarović svoj je potpis na odluku o smjeni Lozančića stavila početkom veljače i od tada se čeka odluka premijera Oreškovića.

Potvrdila je, na pitanje novinara, da je očekivala da će Lozančić podnijeti ostavku. Ja bih na njegovom mjestu, da mi predsjednik države kaže da ne uživam njegovo povjerenje, definitivno tražila drugi posao, kazala je.

Predsjednica nije htjela komentirati imena koja su se u medijima spominjala kao mogući Lozančićevi nasljednici. Očekujem od Vlade prijedlog kandidata, a isključivo su kriteriji stručnost, kompetentnost, politička neovisnost, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. (Hina)