Predsjednik Milanović na komemoraciji u Gatima

0
Foto: RD

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na komemoraciji povodom obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkog zločina nad mještanima Gate i okolnih poljičkih sela u zaleđu Omiša.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama predsjednik Milanović poručio je da se mora znati tko je za zločin odgovoran: „naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije, bez ikakvog povoda“.

“Za Gata sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini mjesta od kuda smo mi porijeklom. I uvijek je to bila priča o strašnom stradanju i masakru koje su učinili Nijemci i to nad mještanima sela koje uopće nije bilo partizansko. Greškom. Ovdje četnici i Talijani. Pitao sam djeda – gdje su partizani da ih zaštite? I na to pitanje, nikada nisam dobio odgovor“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na komemoraciji kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.

“Krivo je ljudsko zlo. Krivi su talijanski fašisti jer ih je smetalo što su ovdje djelovali partizani. Naprosto su unajmili 150 četnika. Da stvar bude sve još nestvarnija, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor o suradnji u borbi protiv komunista i partizana s vlastima NDH, dobili oružje i novac, i onda došli ovdje ubijati Hrvate.”, rekao je predsjednik Milanović.

“Taj narod to nije zaslužio i trebalo je energičnije stati u njegovu zaštitu. Od tuda moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog i vjera, domovina. Meni domovina mnogo znači. Mi sada imamo svoju vojsku, svoju policiju, imamo svoju oružanu silu. Imamo svoju državu i ovo se više nikada neće dogoditi. Ali događaji iz listopada 1942. godine, na ovom malom prostoru, govore o tome koliko je povijest bila strašna i mora se znati tko je za to odgovoran”, zaključio je predsjednik Milanović.