Predsjednik Milanović u Makarskoj: Uzimajte novac iz europskih fondova, sve što možete

0
Foto: RD

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske te čestitajući Makarankama i Makaranima Dan Grada poručio im je da su njihova ograničenja mala te da su puno napravili.

 

Referirajući se na izlaganje gradonačelnika koji je govorio o urbanističkim problemima Makarske, predsjednik Milanović je rekao: “Vi možete puno i vi ste puno napravili, kao i generacije prije vas, vaše majke i vaši očevi, vaši prethodnici. Naravno da ima grešaka i naravno da nije sjajno. Naravno da postoje uzornija mjesta od Makarske, ali uvijek postoji utjeha da je netko bio nasilniji i pohlepniji prema prostoru. Idite korak po korak, ispravljajte ono što je pogrešno, radite ispravno i ne možete pogriješiti“.

 

Poručio im je da su u tome na pravom putu istaknuvši kako žive u maloj, ali relativno bogatoj sredini, s resursima koji nisu neograničeni, ali su izdašni te da nema niti jednog razloga da se ne živi odlično. „Sada se živi dobro i to nije zasluga niti jedne političke stranke nego generacije vaših predaka“, naglasio je predsjednik Milanović i dodao kako nije dovoljno znati graditi svoje već je potrebno znati i sačuvati svoje.

 

„Uzimajte novac iz europskih fondova i budite pohlepni u okviru pravila, uzmite sve. Hrvatska je u zadnjih osam godina uplatila 43 milijarde kuna manje nego što je dobila, svih novaca iz Bruxellesa, u svih osam godina. To je pet milijardi godišnje, a od tih 5 milijardi skoro tri je poljoprivreda, socijalna mjera, vi od toga nemate ništa. To je ništa, malo i cijeli taj model je takav kakav je, s limitima. To nas neće korjenito promijeniti i nije promijenilo niti jednu europsku državu, odnosno nije ju pomaknulo iz statusa zaostajanja za najbogatijim državama koje su model smislile. Taj model je prije svega na korist njima, to je činjenica koju moraš prihvatiti“, rekao je Predsjednik. Naglasio je kako ćemo se morati najviše osloniti na vlastite snage.

 

„Ne živjeti od rente, školovati se za kompleksnije stvari. I zato odlučnim koracima naprijed, da ne napravite štetu, a da se opet stvari mijenjaju“, zaključio je predsjednik Milanović.

 

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, gradonačelnik Grada Ploče u ime gradonačelnika gradova prijatelja Grada Makarske Mišo Krstičević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnik u Hrvatskome  saboru Jure Brkan. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.