Predstavnici Grada Splita na summitu u Istanbulu

0

Predstavnici Grada Splita, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, sudjeluju na „B40 Balkan Cities Network Summit“ pod nazivom „Bolja suradnja, bolja budućnost“, koja se od 29. do 30. studenog održava u Istanbulu.

Suradnja na preokretanju učinaka klimatskih promjena, pametni gradovi i digitalna transformacija te urbana demokracija za balkanske gradove neke su od najvažnijih tema o kojima će se raspravljati na summitu u organizaciji Grada Istanbula.

Uz domaćina, istanbulskog gradonačelnika Ekrema Imamoglua, na summitu u Turskoj sudjeluju gradonačelnici Beograda, Budimpešte, Sarajeva, Atene, Podgorice , Kotora, Splita, Laktaša, Tirane, Skoplja, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih gradova.

Na početku dvodnevnog summita gradonačelnik Splita Ivica Puljak jutros je održao uvodni, pozdravni govor u kojem je, između ostalog,  naglasio važnost suradnje, mira, razvoja i pogleda u budućnost u regiji gradova s vrlo dugom i bogatom poviješću. Nakon uvodnih obraćanja, u ranim popodnevnim satima slijedi rasprava gradonačelnika na temu: „Izgradnja zajedničke platforme među balkanskim gradovima“.

Na radnom dijelu današnje konferencije splitska delegacija, u kojoj su još uz gradonačelnika Puljka i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić te pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte, Radojka Tomašević, sudjelovat će na okruglom stolu koji se bavi temom: „Pametni gradovi i digitalna transformacija“.

Sutra su na programu bilateralni susreti gradonačelnika na kojima će sudjelovati gradonačelnik Puljak koji će također, zajedno sa suradnicima, dati doprinos raspravi na temu: „Ekonomska suradnja balkanskih gradova“.

Splitska delegacija za svog boravka u Istanbulu također će se upoznati s lokalnim rješenjima zbrinjavanja otpada te prometnim rješenjima i organizacijom javnog prijevoza.

Na kraju summita potpisat će se završna Deklaracija gradonačelnika kojom se definiraju temelji i ciljevi buduće suradnje.